aA
Opozicijos iniciatyva trečiadienį šaukiamas Vilniaus miesto tarybos posėdis, kuriame liberalų suburta koalicija siūlys perrinkti sostinės merą. Kaip sakė buvęs Vilniaus miesto meras liberalas Artūras Zuokas, geriausia būtų ne laukti, kol pasibaigs teisminės procedūros, bet pripažinti negaliojančiais mero rinkimus, vykusius balandžio 9 dieną, ir perrinkti merą.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas
© ELTA
Miesto tarybos posėdyje balandžio 9 dieną meru buvo išrinktas socialdemokratas Gediminas Paviržis.

Balandžio viduryje Vilniaus apygardos administracinis teismas, nagrinėdamas liberalų skundą dėl sostinės mero ir jo pavaduotojo rinkimų teisėtumo, laikinai sustabdė išrinktojo miesto mero G.Paviržio ir vicemero liberaldemokrato Juozo Imbraso įgaliojimus.

Savo prašymą liberalai argumentavo tuo, kad pirmajame naujosios tarybos posėdyje dalyvavo trys tarybos nario mandatus turintys Seimo nariai, taip pat tuo, kad rasti du nustatytos formos neatitinkantys balsavimo biuleteniai.

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusį penktadienį nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos, leidžiančios parlamentarams dalyvauti pirmajame savivaldybės tarybos posėdyje, neprieštarauja Konstitucijai.

Seimo kontrolierius Kęstutis Virbickas nusprendė, jog savivaldybių tarybų nariais išrinkti parlamentarai turėjo teisę dalyvauti pirmuosiuose naujųjų tarybų posėdžiuose, vėliau atsisakant įgaliojimų įstatymo nustatyta tvarka.

K.Virbickas neigė, jog pateikti išvadas jo prašė Vilniaus savivaldybės tarybos nariai. Tokie prašymai, jo teigimu, buvo gauti iš kitų savivaldybių.

Šiais metais Seimo kontrolieriumi paskirtas buvęs advokatas K.Virbickas tiria Kauno, Panevėžio, Tauragės ir Utenos apskričių bei į jas įeinančių savivaldybių administracijų pareigūnų piktnaudžiavimo ir biurokratizmo faktus.

Pasak A.Zuoko, valdančioji dauguma oficialaus sprendimo dėl šaukiamo posėdžio dar nepateikė.

G.Paviržis sakė, jog posėdis trečiadienį šaukiamas teisėtai. "Manau, jog visi turi dalyvauti", - sakė jis.

Pasak G.Paviržio, apie mero perrinkimą galvoti dar per anksti, nes "teisminiai procesai, kuriuos užvirė opozicija, dar nesibaigę".

G.Paviržis negalėjo pasakyti, ar posėdyje dalyvaus visi valdančiosios daugumos nariai. Pasak socialdemokrato, tai nuspręs kiekvienas tarybos narys atskirai.

"Aš ateisiu, bet ar dalyvausiu posėdyje - dar nežinau", - sakė G.Paviržis.

G.Paviržio išrinkimas Vilniaus meru sukėlė didelį dalies Vilniaus visuomenės nepasitenkinimą, nes už A.Zuoko koaliciją savivaldybių rinkimuose balsavo trigubai daugiau rinkėjų, nei už socialdemokratus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.