aA
Išsiplėtusioje Europos Sąjungoje Lietuva siekia tapti aktyvia ir atsakinga partnere, vaidinančia svarbų vaidmenį regioniniame bendradarbiavime bei prisidedančia prie organizacijos gerovės, stabilumo, saugumo.
Antanas Valionis
Antanas Valionis
© ELTA
Tai Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis sakė pirmadienį Paryžiuje vykusioje konferencijoje "Lietuva išsiplėtusioje ES". Šį forumą surengė Prancūzijos sostinėje įsikūręs Europos informacijos centras "Source d’Europe".

Pasak URM pranešimo spaudai, savo kalboje A.Valionis pabrėžė, jog šiuo metu neatidėliotina Lietuvos užduotis yra tapti visaverte ES nare, prisiimti jai tenkančią atsakomybę ir įsijungti į organizacijos sprendimų priėmimą.

Tam, pasak A.Valionio, Lietuva turi tinkamai pasirengti, pasinaudodama dabartiniu šalies stebėtojos statusu ES institucijose, optimizuodama nacionalinę ES reikalų koordinavimo sistemą, sustiprindama administracinius gebėjimus ir įgyvendindama per stojimo derybas prisiimtus įsipareigojimus.

Lietuvos URM vadovas priminė šalies siekį tapti Europos pinigų sąjungos nare ir Šengeno erdvės dalimi 2005-2007 metais.

Ministro teigimu, Lietuva supranta ir Lisabonos strategijos tikslų reikšmę: išsiplėtusioje Sąjungoje sukurti konkurencingą ir dinamišką žiniomis grindžiamą ekonomiką, išlaikyti augimą ir socialinę sanglaudą bei mažinti nedarbą.

Vienas iš svarbiausių instrumentų sumažinti esamus skirtumus ir užtikrinti ekonomikos augimą Lietuvoje, A.Valionio nuomone, yra ES struktūrinė parama.

Pasak URM vadovo, Lietuvos ekonomikos augimas, vietos produkcijos ir paslaugų konkurencingumas tarptautinėse rinkose yra glaudžiai susijęs su energetikos, transporto ir telekomunikacijų infrastruktūros plėtra.

Todėl, ministro įsitikinimu, vieningos rinkos išplėtimas naujas šalis nares priėmusioje ES nebus užbaigtas neapjungus valstybių infrastruktūros.

"Energetikos projekto "Baltijos žiedas" užbaigimas, Baltijos jūros elektros tinklų sujungimas su Europos tinklais per Lietuvos ir Lenkijos energetikos sistemas yra būtinas Baltijos jūros regiono augimui", - sakė A.Valionis.

Lietuva, anot jo, taip pat pageidauja pasidalinti unikalia gerų kaimyninių santykių, regioninio bendradarbiavimo ir reformų patirtimi. Šalis, ministro teigimu, yra "inspiruojantis pavyzdys" naujoms ES kaimynėms.

"Lietuva pripažįsta strateginę ES ir Rusijos bendradarbiavimo svarbą. Esame susidomėję galimu įnašu į glaudžios ekonominės partnerystės tarp ES ir Rusijos kūrimą, nes lanksčios prekybos taisyklės ir augantys tranzitiniai srautai bus naudingi visiems", - kalbėjo A.Valionis.

Jis pabrėžė, kad platesnio bendradarbiavimo tarp Rusijos ir besiplečiančios ES modeliu bei "galimybių langu" galėtų tapti ir Kaliningrado sritis.

URM vadovas konferencijoje patvirtino, kad Lietuva yra pasirengus prisidėti ir prie ES ateities kūrimo. Pasak ministro, Lietuva nori matyti klestinčią, solidarumu ir lygybe grindžiamą, saugią bei įtakingą Sąjungą.

"ES institucinėje reformoje Lietuvos principai yra aiškūs: pusiausvyra tarp ES efektyvumo ir demokratijos, šalių narių lygybė, institucinio ES balanso išsaugojimas", - sakė A.Valionis.

Lietuvos piliečiai referendume gegužės 10-11 dienomis balsuos dėl stojimo į ES. Visateise organizacijos nare Lietuva tikisi tapti 2004 metų gegužę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.