aA
Klausimas

Gerbiama gydytoja Abraitiene,

Apie 1 metus vartojau kontraceptines tabletes „Logest“. Pasitarusi su savo ginekologe, pakeičiau jas į „Jeanine“, kadangi norėjau sumažinti odos spuoguotumą. Taigi „Jeanine“ vartoju pirmą mėnesį; pradėjau jas vartoti po 7 dienų pertraukos nuo pabaigimo vartoti „Logest“ (taip lyg vartočiau reguliariai nuolat tas pačias kontraceptines tabletes, nes taip patarė ginekologė, kad nesutrikdyčiau mėnesinių ciklo). Šiandien jau suvartojau dvyliktą „Jeanine“ tabletę. Pradėjus vartoti „Jeanine“ jokio pašalinio poveikio nejaučiau, bet dabar jau ketvirtą dieną iš eilės skauda pilvo apačią, viduriuoju. Ar tai gali būti pašalinis „Jeanine“ tablečių poveikis? Jei taip ,man šis poveikis labai nepatinka ir trukdo, todėl planuoju pabaigus šią „Jeanine“ pakuotę arba net nepabaigus ją, grįžti prie anksčiau vartotų kontraceptikų „Logest“.

Manau, kad „Logest“ man labai tiko, kadangi jokio pašalinio poveikio nejaučiau nuo pirmų dienų iki pat vartojimo pabaigos. Ar būtų man naudinga taip padaryti ir ar toks kontraceptikų keitimas tik dar labiau nepakenks organizmui? Be to, „Logest“ yra ketvirtos kartos kontraceptikas ir turi mažesnes hormonų dozes nei „Jeanine“(šis, jei neklystu, yra trečios kartos), tai dar dėl to „Logest“ yra mažiau kenksmingas, ar ne? Jeigu mano minėtas negalavimas nėra „Jeanine“ pašalinis poveikis, ar negali būti, kad aš esu pastojusi, nes per vėlai pradėjau vartoti „Jeanine” kontraceptiką, t.y. ne nuo pirmos mėnesinių dienos, kaip paprastai turi būti vartojama pradedant vartoti pirmąkart kontraceptiką, bet padarius 7 dienų pertrauką nuo baigimo vartoti „Logest“? Bet taip elgiausi, nes taip nurodė ginekologė ir aš supratau, kad kontraceptinis poveikis išliks.

Labai ačiū. Lina

Atsakymas

Baimintis dėl nėštumo nėra pagrindo, jei taisyklingai vartojai tabletes, nevėmei, neviduriavai ir nevartojai kitokių vaistų, mažinančių "Jeanine" efektyvumą. "Logest" į "Jeanine" pakeitei teisingai, kontraceptinis poveikis, taip pakeičiant tabletes, išlieka. Kadangi "Jeanine" tabletėse yra daugiau estrogeno, o didesne estrogeno doze būtina norint gydyti spuogus, toks poveikis kai kurioms moterims galimas. Pirmaisiais 3-4 mėnesiais gali būti nežymus pilvo pūtimas, maudimas, laisvesni viduriai (gausus ir dažnas viduriavimas nebūdingas). Toks poveikis trumpalaikis, praeina "Jeanine" vartojant ilgiau. Dažnai keičiant kontraceptines tabletes, organizmui sunkiau prisitaikyti prie naujos hormonų pusiausvyros, galimas nereguliarus tepimas, pašalinis poveikis, tačiau organizmui tai nepavojinga.

"Logest" yra trečios kartos kontraceptines tabletes, "Jeanine" yra pačios naujausios kartos. Abu kontraceptikai yra saugus ir patikimi. Be to, "Jeanine" turi kosmetinį poveikį odai, mažėja odos ir plaukų riebalavimasis, spuogų. Jei kartą apsisprendei pagražinti savo odą, gal nereikėtų blaškytis.

Eugenija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.