aA
Šiaurės Korėja per derybas su JAV praėjusią savaitę pareiškė pasiryžimą nutraukti savo branduolinę programą, bet tik jeigu JAV žengs atsakomuosius veiksmus, rašo pirmadienį Pietų Korėjos laikraščiai.
Šiaurės Korėja
Šiaurės Korėja
© EPA-ELTA
Laikraščiai, remdamiesi šaltiniais, praneša, kad Šiaurės Korėja per tris dienas praėjusią savaitę Pekine vykusias derybas pateikė "naują drąsų siūlymą" Jungtinėms Valstijoms. Išsamiau apie šias derybas šalys nepranešė.

Kinijos atstovai taip pat dalyvavo derybose, kuriose, šaltinių Jungtinėse Valstijose duomenimis, Šiaurės Korėja pareiškė Vašingtonui turinti branduolinių bombų ir galinti dar daugiau jų pasigaminti.

"Kai kurie šaltiniai pranešė, kad Šiaurės Korėja pasiūlė Jungtinėms Valstijoms pirmąją derybų dieną nutraukti savo branduolinių ginklų programą, jeigu JAV žengs žingsnius, kurie pagerintų santykius su Pchenjanu", praneša laikraštis " JoongAng Daily".

Remiantis laikraščiu, šaltiniai taip pat pranešė, kad Šiaurės Korėja pasiūlė drauge pašalinti visą virtinę nesutarimų. Pchenjanas tikriausiai pareikalavo nepuolimo sutarties ir JAV pažadų, kad jos pirmosios nepanaudos branduolinio ginklo, pranešė laikraščiui vienas aukštas pareigūnas.

"Akivaizdu buvo tai, kad Šiaurės Korėja pareiškė norą nutraukti, o ne sustabdyti branduolines programas", - rašo "JoongAng Daily".

Remiantis laikraščiui "Dong-a Ilbo", be kita ko, Pchenjanas siūlė atnaujinti mazuto tiekimą iš JAV, kurį Vašingtonas nutraukė, pareiškęs, kad Šiaurės Korėja aktyvina branduolinę programą, nepaisydama 1994 metų susitarimo, kuriame žadėjo įšaldyti visus projektus šioje srityje.

"Mes negalime tiksliai pasakyti, kokie buvo Šiaurės Korėjos siūlymai, bet tarp jų buvo vertų dėmesio teigiamų veiksnių", - pranešė laikraštis, remdamasis aukštu valstybės pareigūnu.

"Štai kodėl Jungtinės Valstijos sakė, jog apsvarstys Pchenjano siūlymą, ir apibūdino derybas kaip vaisingas, nors JAV kaltina Šiaurės Korėją, kad ji gamina branduolinius ginklus.

Pietų Korėjos susivienijimo ir užsienio reikalų ministerijos negalėjo patvirtinti šių laikraščių pranešimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.