aA
Didžiojoje Britanijoje iš meno galerijos pavogti trys daugiau kaip milijono svarų (1,5 mln. eurų) vertės Vincento Van Gogho (Vinsento Van Gogo), Pablo Picasso (Pablo Pikaso) ir Paul Gauguin (Polo Gogeno) kūriniai pirmadienį buvo rasti paslėpti už netoliese esančio viešojo tualeto.
Pablo Picasso paveikslas "Skurdas"
Pablo Picasso paveikslas "Skurdas"
© EPA-ELTA
Daugiau kaip milijono svarų (1,5 mln. eurų) vertės kūriniai galėjo būti pavogti siekiant atskleisti nepakankamą muziejaus apsaugą, pirmadienį informavo tyrimui artimi šaltiniai.

Policija veikė gavusi anoniminį pranešimą. Pasak šaltinių, prie paveikslų buvo raštelis, kuriame sakoma, kad vagyste buvo siekiama pademonstruoti, kaip blogai saugoma "Whitworth" meno galerija Mančesteryje, iš kur savaitgalį buvo pavogti paveikslai.

Policija patvirtino, jog buvo rastas raštelis, tačiau jo turinio nekomentavo. Kiek anksčiau pareigūnai teigė, kad nusikaltimas buvo gerai suplanuotas. Ekspertai šiuo metu tikrina, ar atrastieji paveikslai iš tiesų yra 1878 metais sukurtas V. Van Gogo paveikslas "Paryžiaus įtvirtinimai su namais", 1903 metais nutapytas P. Pikaso "Skurdas" ir P. Gogeno darbas "Taičio kraštovaizdis", sukurtas apie 1891-1893 metus. Baiminamasi, kad paveikslus galėjo apgadinti smarkus lietus.

"Whitworth" yra viena iš garsiausių Mančesterio meno galerijų. Jos kolekcijai Didžiosios Britanijos Vyriausybė yra skyrusi nacionalinės svarbos statusą. Kiekvienais metais iš pasaulio muziejų ir galerijų pavagiama meno kūrinių už kelis milijonus dolerių. Meno ekspertai mano, kad daugelis jų pavagiami pagal užsakymą ir atsiduria kolekcininkų rankose. Kartais vogti paveikslai atsiranda aukcionuose, kartais praėjus keleriems metams nuo dingimo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.