aA
Lietuvos piliečiai, apdovanoti Vyčio Kryžiaus ordinu ir Vyčio Kryžiumi, galės neatlygintinai gauti žemės individualaus namo statybai, tačiau tik jo gyvenamojoje vietoje. Šalies didmiesčiuose bei kurortuose šie sklypai bus mažesni nei kituose miestuose ar kaimo vietovėse.
Namas
Namas
Žemės ūkio ministerija, parengusi valstybinės žemės individualaus namo statybai suteikimo tvarką, siūlo, kad nemokami sklypai būtų suteikiami tik toje gyvenamojoje vietoje, kurioje gyvena pats apdovanotasis arba paveldėtojai.

Vyčio Kryžiumi ar Vyčio Kryžiaus ordinu apdovanotam piliečiui žuvus arba mirus sklypas neatlygintinai bus suteiktas jo sutuoktiniui, o jeigu tokio nėra - tėvams arba vaikams, jeigu jų prašymai dėl žemės sklypo suteikimo nuosavybėn neatlygintinai pateikti iki Žemės reformos įstatymo pataisos įsigaliojimo - praėjusių metų liepos 3 dienos.

Tvarkos projekte siūloma įtvirtinti nuostatą, pagal kurią sklypai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Druskininkuose, Palangoje ir Birštone - ne didesni kaip 0,09 hektaro. Kituose miestuose - ne didesni kaip 0,15 hektaro, kaimuose ir miesteliuose - iki 0,25 hektaro.

Projektu siūloma nustatyti, kad tais atvejais, kai prašymus suteikti žemės sklypą yra pateikę abu žuvusio ar mirusio tėvai arba keli vaikai, arba tėvai ir vaikai kartu - sklypas jiems būtų suteikiamas bendrosios dalinės nuosavybės teise arba jų rašytiniu susitarimu - vienam arba keletui iš jų.

Tokiu atveju žemės sklypas paveldėtojų susitarimu būtų suteikiamas vieno iš jų gyvenamojoje vietovėje. Sklypų individualiai statybai laukia ne vien šių dienų Vyčio Kryžiaus ordininkai, bet ir apdovanotųjų tarpukariu palikuonys.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.