aA
Aiškėja žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) nešiotojų konflikto, kuris beveik prieš mėnesį įvyko Pravieniškių pirmojoje sustiprintojo režimo pataisos darbų kolonijoje, aplinkybės. Kaišiadorių prokuratūra nustatė devynis nuteistuosius, kovo 31-osios paryčiais ŽIV nešiotojų gyvenamajame sektoriuje sukėlusius kruvinas skerdynes.
Muštynės, smurtas, užpuolė
Muštynės, smurtas, užpuolė
Šiems asmenims jau pateikti kaltinimai dėl tyčinio itin žiauraus kolonijos gyventojo 29 metų Romano Liutkaus nužudymo. Vienas nuteistųjų yra pripažintas nusikaltimo organizatoriumi. Jis subūrė mušeikų gaują ir suplanavo nusikaltimą.

Aštuoniems kaltinamiesiems paskirta kardomoji priemonė -suėmimas, todėl jie išvežti į Lukiškių tardymo izoliatorių. Prieš kelias dienas į kitą vietą saugumo sumetimais perkeltas ir devintasis kaltinamasis.

Egzekucijos dalyviai kaltę iki šiol neigia. Taip paprastai po riaušių elgiasi visi nuteistieji.

Mirė pakeliui į ligoninę

Muštynės kolonijoje kilo ankstų kovo 31-osios rytą. Apie 5 valandą prižiūrėtojai atskirame lokaliniame sektoriuje, kuriame bausmę atlieka apie 30 vienuoliktojo būrio ŽIV infekuotų nuteistųjų, išgirdo triukšmą. Įbėgę į gyvenamąsias patalpas, jie ant grindų pamatė kraują.

Du sužalotieji gulėjo lovose, vienas - ant grindų, o ketvirtasis sėdėjo ant kėdės. - Kiti nuteistieji apsimetė miegantys ir tikino muštynių nematę ir negirdėję. Visi keturi nukentėjusieji buvo skubiai išgabenti į ligoninę.

Už vagystę penktą kartą nuteistas Kauno rajono gyventojas R.Liutkus mirė pakeliui į gydymo įstaigą. Jam po mirties diagnozuota daugybė kūno sužalojimų. Kitiems trims sužalotiesiems medikai nustatė muštines ir kirstines žaizdas galvoje bei įvairių kitų kūno vietų sužalojimus.

Devyniese mušė keturis

Nustatyta, kad, kaip buvo susitarta, vienas nuteistasis paryčiais pažadino kitus egzekucijos dalyvius. Stengtasi, kad pasmerktieji nepabustų, nes norėta juos užklupti netikėtai. Pradėjus mušti du lovose gulinčius vyrus, kiti du nuteistieji spėjo atsikelti ir bandė gintis.

Linčo teismo dalyviai specialiai nebuvo apsiginklavę - griebta viskas, kas pasitaikė po ranka: kėdės, batai, garso grotuvas. Užpultieji turėjo nedaug galimybių priešintis, tačiau sugebėjo keliems užpuolikams suduoti kumščiais bei įspirti į kojas.

Nustačius mušeikas, juos apžiūrėjo teismo medicinos ekspertas. Ar užpuolikai nukentėjo patys, atsakymo kol kas negauta. Nusikaltimo tyrėjai mano, kad kai kurios sumušimų žymės spėjo išnykti iki jų suėmimo.

Motyvus sunku suprasti

„Trinties tarp nuteistųjų yra visur, tačiau ŽIV infekuotųjų psichologija yra išskirtinė. Dirgiklis, galintis sukelti konfliktą, mums kartais gali būti sunkiai suvokiamas, o tie žmonės griebiasi smurto", - nenorėdamas tiksliai įvardyti infekuotųjų riaušių priežasties kalbėjo Kaišiadorių apylinkės vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

D.Valkavičius teigė, kad nusikaltimo pretekstu kolonijoje gali tapti ir abejingas kito nuteistojo žvilgsnis ar net nesuprastas humoras. Šį kartą konfliktą galima sieti su specifinėmis ŽIV nešiotojų problemomis.

Manoma, kad egzekucijos dalyviai nenorėjo žudyti - tik pamokyti kelis gyventojus, tačiau persistengė. Teigiama, kad kovo 31-osios grumtynės galėjo būti prieš tai muštynėse nukentėjusių nuteistųjų atsakomasis veiksmas. Apie keršto baimę savo sugyventinei buvo prasitaręs ir R.Liutkus, kuris vėliau buvo nužudytas.

"Lietuvos rytas"