aA
Lapė
Lapė
Praėjusį pirmadienį keli Mikoliškio kaimo berniukai po gaisro, kilusio dėl padegtos žolės, oloje surado tris lapiukus. Netoli gulėjo iki kaulų apdegusi lapė. Vaikai žvėrelius parsinešė į namus.

Praėjusio penktadienio vakare nustatyta, kad ugnyje žuvusi lapė buvo pasiutusi. Specialistai kol kas nežino, ar rasti jaunikliai yra užsikrėtę šia mirtina liga.

Motinos nežino, kaip elgtis

Lapiukus gelbėjusių berniukų motinos teigė nežinančios, ar reikia nuo pasiutligės skiepyti vaikus. Iki sekmadienio joms niekas nepatarė, kaip elgtis.

„Gali tekti skiepyti visą kaimą", - svarstė Loreta Grinevičienė. Jos namuose kurį laiką gyveno vienas iš trijų lapiukų. Moters sūnūs dešimtmetis Deividas ir aštuonmetis Paulius žvėrelį parsinešė iš gaisravietės.

Iškvietė „TV pagalbą"

Pažiūrėti lapiuko buvo atėję keli Pauliaus ir Deivido draugai. Be to, per Velykas pas Vaitkevičius svečiavosi iš toliau atvykusių giminių. Visiems knietėjo pačiupinėti simpatišką mažylį.

Dar vieną lapiuką parsinešė 13-metis Eligijus Šimoliūnas. Jo šešiolikametė sesuo Lina sakė, kad žvėrelis pas juos pagyveno vieną dieną. Vėliau tėvai liepė jį išnešti. Per tą laiką namuose lapiukas lakstė po kambarius.

Trečiąjį žuvusios lapės vaiką priglaudė daugiabutyje gyvenantis 12-mėtis Simas Vaitkevičius. Berniuko motina Laima Vaitkevičienė sakė supratusi, kad laukimai žvėreliai nėra žaislas ir negalės augti namuose kaip šuniukai. Moteris paskambino TV3 laidos „TV pagalba" kūrėjams.

Kalė ėmė globoti lapiukus

Laukdami televizijos komandos, vaikai nusprendė, kad gyvūnėliai turi būti vienoje vietoje. Visi trys lapiukai buvo atgabenti į Vaitkevičių butą. Labiausiai naujais gyventojais ėmė rūpintis Vaitkevičių šeimos augintinė kalaitė Braškė. Ji pasijuto tikra lapiukų motina. Kalaitė nosimi stūmė mažylius, kai šie bandė išsikabaroti iš dėžutės.

„Lapiukai galėjo būti pusantro mėnesio. Iš pradžių jie net nemokėjo lakti. Matyt, juos lapė tebežindė. Bet kai padavėme mėsos, žvėriukai akimirksniu ją sudorojo", - pasakojo L.Vaitkevičienė.

Praėjusį ketvirtadienį į Mikoliškį atvykusi „TV pagalbos" komanda lapiukus išvežė į Kauno zoologijos sodą.

Gaisrą sukėlė ūkininkas

Mikoliškio vaikams lapiukų istorija tapo tikru nuotykiu, kuris nežinia kaip pasibaigs.

Gaisras pirmadienį kilo maždaug keli šimtai metrų nuo Mikoliškio kaimo. Netoliese gyvenantis ūkininkas savo žemėje padegė sausą žolę. Nuo jos užsidegė ir lauko viduryje augantis ąžuolas.

Kai ugniagesiai nuslopino žolės gaisrą, j gaisravietę nuėjo keturi Mikoliškio kaimo berniukai. Vaikai pasakojo, kad eidami pro apdegusį ąžuolą išgirdo cypimą.

Šalia ąžuolo esančioje lapės oloje vaikai surado tris lapiukus. Netoli gulėjo apdegęs suaugusios lapės kūnas. Berniukai suprato, kad mažyliai liko be motinos ir gali žūti.

Specialistai susirūpino

Išsigandę galimų skiepų kai kurie vaikai vengia prisipažinti, kad žvėreliai juos apdraskė. Susibūrę kieme jie pasakojo, kad vienam septyniolikmečiui lapiukas krimstelėjo iki kraujo. Dar keli berniukai nukentėjo mažiau. Jiems jaunikliai dantimis tik įdrėskė rankų odą.

Panevėžio apskrities veterinarijos specialistai penktadienio vakare informavo Pasvalio visuomenės sveikatos centrą apie tai, kad gaisravietėje rasta negyva lapė buvo pasiutusi. Veterinarų teigimu, pasiutligės virusas plinta per nervus.

Dažniausiai užsikrečiama per seilių liaukas. Jeigu ištirta lapė tikrai buvo lapiukų motina, labai didelė tikimybė, kad jaunikliai gali būti užsikrėtę.

"Lietuvos rytas"