aA
Europos žmogaus teisių teisme Strasbūre Lietuvos Vyriausybė ir ją apskundęs Sigitas Raišelis pasiekė taikų susitarimą.
Teismo teisės referentas Dovydas Vitkauskas sakė BNS, kad Vyriausybės atstovas teisme, teisingumo viceministras Gintaras Švedas ir S. Raišelio advokatas Kęstutis Stungys sutarė, jog pareiškėjas atsisako tolesnių skundų šioje byloje, o Vyriausybė įsipareigojo jam sumokėti 12 tūkst. litų.

Byla prieš Lietuvą Žmogaus teisių teisme taikiu susitarimu baigėsi pirmą kartą. Remiantis antradienį teismo priimtu sprendimu byla išbraukta iš Europos žmogaus teisių teismo sąrašų.

S. Raišelis Stasbūro teismui skundėsi dėl neteisėto prevencinio sulaikymo 1997 metų birželį, trukusio dvi savaites. Pareiškėjas buvo kalinamas pagal tuomet galiojusį Baudžiamojo kodekso straipsnį, leidžiantį žmogų suimti dėl to, jog ateityje jis gali padaryti nusikaltimą.

Tų pačių liepą minėtas straipsnis buvo panaikintas ir S. Raišelis paleistas į laisvę.

Pinigai jam bus sumokėti iš Vyriausybės fondo, skirto atlyginti tardytojų, prokurorų, kvotėjų, teisėjų ar teismų padarytą žalą. Teisingumo ministerijos disponuojamam fondui pernai iš biudžeto skirta 1,5 mln. litų.

Dabar Europos žmogaus teisių teismas nagrinėja 17 bylų prieš Lietuvą, iš kurių 4 pasiekė antrąją - priimtinumo stadiją.

Į teismą Strasbūre yra kreipęsis po kelerių metų trukusio sulaikymo neseniai į laisvę paleistas verslininkas Arvydas Stašaitis, kalintis parlamentaras Audrius Butkevičius, vienas Kauno nusikaltėlių autoritetų Henrikas Daktaras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.