aA
JAV centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) kursto separatizmą ir religinę nesantaiką Baltarusijoje, trečiadienį pareiškė šios šalies televizija.
Vėlai vakare buvo parodyta speciali laida "Echo", kurioje valstybinės televizijos ir radijo pirmininko pavaduotojas Aleksandras Zimovskis teigė, kad CŽV taip pat pakerta šalies ekonomiką ir finansuoja politinės opozicijos grupes. Visa laida buvo skirta ardomajai CŽV veiklai Baltarusijoje.

JAV ambasadorius Michaelas Kozakas (Maiklas Kozakas) ketvirtadienį atsisakė komentuoti laidą.

Autoritarinių pažiūrų Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka dažnai kaltina Vakarus sąmokslu prieš jo vyriausybę ir opozicijos veiklos finansavimu. Tačiau A. Zimovskio laida nustebino plačiu užmoju ir konkretumu.

A. Zimovskis teigė, kad JAV slaptosios tarnybos per pastaruosius aštuonerius metus buvo pasiuntusios į Baltarusiją 430 agentų. Jos skatinusios ekonominius ir politinius ginčus, finansavusios opoziciją, siekusios diskredituoti vyriausybę, taip pat kursčiusios separatizmą ir religinius konfliktus.

"Amerikiečiai daro šiurkščią klaidą, laikydami Baltarusiją savo šnipų ir agentų žaidimo aikštele". "Baltarusijos specialiosios tarnybos turi priemonių pasipriešinti jų bandymams nekontroliuojamai veikti mūsų šalyje", - sakė A.Zimovskis, tačiau konkrečiai nepasakė, kaip ketinama užkirsti kelią ardomajai veiklai. A.Zimovskis taip pat parodė vaizdajuostes, kuriose operatyvininkams esą pavykę nufilmuoti, kaip CŽV agentai vadovauja opozicijos mitingui ir susitinka su baltarusių ryšininkais.

Filmuotoje medžiagoje, iš kurios sunku ką nors spręsti, buvo matyti žmogus, einantis pro opozicijos mitingą. Taip pat parodyti du gatve einantys vyrai. Remiantis vien tik šia medžiaga vargu ar įmanoma rimtai tvirtinti, kad pirmasis asmuo yra ne atsitiktinis praeivis ar pašalinis stebėtojas, o agentas, o antrajame siužete užfiksuotas tikras šnipas ir jo ryšininkas.

A. Zimovskis laidoje pareiškė, kad agentas, pavarde Howardas Timothy Noelas (Hovardas Timotis Nouelas), pabėgo iš Baltarusijos, suėmus vieną iš jo vietinių ryšininkų, kad "etatinis CŽV šnipas" Serge'as Aleksandrovas (Serdžas Aleksandrovas) 1997 metais buvo sulaikytas ir išsiųstas iš šalies; ir kad diplomatas, pavarde Anthony Godfrey (Entonis Godfris), buvo demaskuotas, kai vadovavo opozicijos mitingui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.