aA
Žinomas tarptautinis finansininkas Džordžas Sorosas paragino Ukrainos prezidentą Leonidą Kučmą atsistatydinti. Dž.Sorosas taip pat kreipėsi į Vakarų valstybes, ragindamas griežtai pasmerkti Ukrainos vadovo veiksmus.
Apie tai finansistas paskelbė Londono laikraščio "Financial Times" penktadienio numeryje.

Praėjus dienai po to, kai JAV administracija "perspėjo" Ukrainos valdžią dėl prezidento L.Kučmos priešininkų palapinių stovyklos Kijeve išardymo, Dž.Sorosas pareiškė, jog Ukrainos valdžios veiksmai, taip pat skandalas dėl prezidento pokalbių su bendradarbiais įrašų kelia grėsmę šios šalies, kaip nepriklausomos ir demokratinės valstybės, ateičiai.

"Ukrainos visuomenė reikalauja atlikti nepriklausomą Georgijaus Gongadzės bylos tyrimą", - rašo Dž.Sorosas laikraštyje "Financial Times".

Žurnalisto G.Gongadzės nužudymas, kurio inspiravimu opozicija kaltina L.Kučmą, tapo tiesiogine dabartinio konflikto Ukrainoje priežastimi. Opozicijos nuomone, įrašai patvirtina, kad valstybės vadovas susijęs su žurnalisto nužudymu. L.Kučma teigia, kad šie įrašai yra klastotė ir kad jis tapo šmeižto kampanijos auka.

Ketvirtadienį JAV valstybės departamento atstovas Ričardas Baučeris pareiškė, kad Amerikos vyriausybė "apgailestauja" dėl Ukrainos policijos akcijos prieš "taikius demonstrantus", ir paragino Ukrainos valdžią laikytis "savo tarptautinių įsipareigojimų dėl susirinkimų laisvės".

Šiuo metu Jungtinėse Amerikos Valstijose su vizitu esantis vienas iš Ukrainos opozicijos lyderių, Socialistų partijos vadovas Aleksandras Morozas Vašingtone pareiškė, kad, jo nuomone, L.Kučma artimiausiais mėnesiais bus priverstas atsistatydinti.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.