aA
Karo padėties įstatymas suvienijo Seimą. Už įstatymą, kuriuo reglamentuojama karo padėties įvedimo ir atšaukimo tvarka Lietuvoje, vakar balsavo 64 parlamentarai.
Prieš nebalsavo niekas, o susilaikė tik 14 Seimo narių.

Įvedus karo padėtį, Lietuvoje iš karto būtų apribojamos žmogaus teisės naudotis privataus gyvenimo, būsto neliečiamumu, laisvė reikšti savo įsitikinimus, ieškoti, gauti ar skleisti informaciją, ribojama laisvė kilnotis bei vienytis į politines partijas.

Anot įstatymo, įsigaliojus karo padėčiai, draudžiama ieškoti, gauti, skleisti informaciją apie bet kokius valstybės institucijų ir pareigūnų, kariuomenės veiksmus, karinę bei ekonominę valstybės būklę be atitinkamų valstybės vadovų sutikimo, įvairiais būdais dauginti, perduoti kitiems asmenims ar kitaip platinti įvairius priešiškus valstybės interesams sprendimus.

Nuosaikusis konservatorius Rimantas Pleikys sakė, kad įstatymo nuostatos yra netobulos.

R.Pleikio manymu, kai kurios formuluotės tam tikromis sąlygomis gali būti pavojingos demokratijai ir paralyžiuoti žiniasklaidos darbą.

R.Pleikys siūlė patikslinti nuostatas taip, kad be leidimo būtų draudžiama skelbti informaciją, susijusią su kariuomenės veiksmais, jos būkle, karo veiksmų eiga.

Bet Seimo nariai vieningai atmetė kolegos pasiūlymus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.