aA
LŽ pavyko sužinoti, kad Šilutės apylinkės vyriausiasis prokuroras Rimvydas Kurpavičius be bylą tiriančio STT tardytojo žinios Šilutės policijos areštinėje aplankė buvusį Klaipėdos "Sodros" vadovą Viktorą Valcerį.
Viktoras Valceris
Viktoras Valceris
© "Lietuvos žinios"
  • Vizitas
  • "Paslaptis"
  • Neįžvelgė
  • Kaltinimas

    Po šio mįslingo vizito anksčiau savo kaltę pripažinęs suimtasis pradėjo parodymus keisti.

    Vizitas

    Teismo sprendimu suimtas buvęs kandidatas į "Sodros" vadovus V.Valceris iki pastarojo meto buvo laikomas Šilutės policijos komisariato areštinėje. Jo laikymo vieta buvo kruopščiai slepiama siekiant geriau izoliuoti suimtąjį, taip pat norint jį apsaugoti nuo nuolat suimtųjų keliamų neramumų Klaipėdos areštinėje.

    Praėjusį antradienį Šilutės policijos komisariate netikėtai pasirodė apylinkės vyriausiasis prokuroras R.Kurpavičius, nors jis ir neturi nieko bendra su STT tiriama V.Valcerio byla. Prokuroras pareiškė norą susitikti su kameroje sėdinčiu V.Valceriu. Pastarasis iš kameros buvo nuvestas į areštinėje esantį specialų kambarį susitikti su prokuroru.

    LŽ šaltinių teigimu, prokuroras ir suimtasis kalbėjo akis į akį, nors vėliau, dėl šio vizito kilus sujudimui, areštinės policininkai tvirtino, kad R.Kurpavičius ir V.Valceris bendravo jų akivaizdoje. Kai kurių pareigūnų teigimu, į vyriausiojo prokuroro lankymąsi areštinėje nebūtų niekas ir dėmesio atkreipęs, jeigu ne viena aplinkybė: netrukus po vizito anksčiau savo kaltę pripažinęs ir parodymus davęs buvęs Klaipėdos "Sodros" vadovas pradėjo kalbėti kitaip.

    STT buvo priversta V.Valcerį išgabenti į kito miesto areštinę.

    "Paslaptis"

    Kol nebaigtas šio incidento tyrimas, STT vadovas Valentinas Junokas nuo komentarų susilaikė. Šilutės prokuratūros vadovas R.Kurpavičius vakar taip pat buvo linkęs tylėti. Jis LŽ atsisakė nurodyti apsilankymo pas V.Valcerį tikslą ir patarė kreiptis į tiesioginį viršininką - Klaipėdos apygardos vyriausiąjį prokurorą Igną Laucių.

    I.Laucius pareiškė, kad Šilutės prokuratūros vadovas pas V.Valcerį buvo nuvykęs jo nurodymu siekdamas išsiaiškinti, kokios suimtojo laikymo sąlygas. Į LŽ klausimą, ar V.Valceris dėl to skundėsi ir ar taip dėmesingai reaguojama į kiekvieno suimtojo skundą, apygardos vadovas atsakė: "Tarkim, kad buvo skundas".

    Koks tai buvo skundas ir kas skundėsi, I.Laucius nenorėjo detalizuoti, sakė, jog tai "maža paslaptis".

    Pasak jo, jeigu yra reikalas, reaguojama į kiekvieną skundą, ir jis, kaip apygardos prokuratūros vadovas, turi teisę pasiųsti prokurorą pas bet kurį suimtąjį.

    I.Laucius paneigė specialiųjų tarnybų informaciją, jog jis ir suimtasis V.Valceris yra geri pažįstami. "Klaipėdoje daug ką pažįstu, žinojau, kad yra toks Valceris, ir tiek. Todėl siūlau šią informaciją patikrinti dar kartą", - vakar sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros šefas.

    Neįžvelgė

    Dėl prokuroro lankymosi pas suimtą buvusį Klaipėdos "Sodros" vadovą be STT žinios nieko bloga neįžvelgė ir generalinis prokuroras Antanas Klimavičius. Anot jo, prokurorams areštinių durys turi būti atviros, todėl ir negavę skundo jie turi teisę susitikti su visais suimtaisiais.

    Kaltinimas

    Artimiausiomis dienomis 38 metų V.Valceriui planuojama pareikšti kaltinimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo iškeltoje baudžiamojoje byloje.

    Kaip jau skelbta, V.Valcerio asmenybe ir jo veikla STT pradėjo domėtis pranešus, jog jis - pagrindinis pretendentas į visos Lietuvos "Sodros" vadovo kėdę. Kaip įprasta tokiais atvejais, planuota atlikti trafaretinį patikrinimą, tačiau jau po pirmų operatyvinių veiksmų tapo aišku, jog paskui V.Valcerį velkasi praeities šleifas, ir nemažas. Apie tai buvo informuota Vyriausybės vadovybė, o pratęstas patikrinimas baigėsi skandalingu pretendento sulaikymu STT.

    Įtariama, kad V.Valceris antros grupės invalido A.Jakubėno vardu galėjo įsteigti įmonę ir stengtis, kad ji laimėtų "Sodros" rengiamus konkursus.

    Operatyvininkams užkliuvo ir buvusio "Sodros" padalinio vadovo veikla pardavinėjant bankrutavusios žvejybos laivyno įmonės "Jūra" turtą. Kai kuriuos "Jūros" pastatus už keliskart mažesnę nei rinkos kainą įsigijo V.Valcerio sesuo Alanta Venckienė.

    Tai yra tik keli iš daugelio, kaip įtariama, neteisėtos V.Valcerio veiklos epizodų.

    LŽ žiniomis, V.Valceris daugeliui netikėtai atsisakė pretenduoti į "Sodros" vadovo postą, kai sužinojo, kad specialiosioms tarnyboms Vyriausybė pavedė surinkti kandidato dosjė.