aA
Ketvirtadienio vakarą po Vyriausybėje įvykusių derybų tarptautinę automagistralę "Via Baltica" blokavusių Marijampolės žemdirbių ir cukraus fabriko darbininkų atstovai įsipareigojo nutraukti blokadą. Tai BNS pranešė ministro pirmininko padėjėja Jolanta Lunevičienė.
Kaip ketvirtadienį maždaug 22 val. BNS sakė Kalvarijų policijos komisariato budėtojas, kelyje tebebuvo maždaug 100 piketuotojų, tačiau jie jau nebekliudė abiem kryptimis pravažiuoti transportui.

Pasak J. Lunevičienės, ketvirtadienį vakare vykusiame Vyriausybės kanclerio Roberto Dargio ir žemės ūkio ministro Kęstučio Kristinaičio susitikime su piketuotojų atstovais buvo nutarta apie "Marijampolės cukraus" darbininkų ir žemdirbių reikalavimus kalbėtis prie derybų stalo, o ne užtveriant kelius.

Pokalbyje taip pat dalyvavo Marijampolės meras, Marijampolės apskrities viršininkas bei Seimo narys socialdemokratas Algis Rimas. Susitikimo dalyviai sutarė, jog apie konkurencines sąlygas rinkoje bus kalbama per susitikimą, kuris numatytas kitos savaitės pradžioje, pirmadienį arba antradienį. Į jį bus kviečiami ir Danijos bendrovės "Danisco Sugar" atstovai.

Piketuotojų atstovai sakė norį, kad visiems cukraus gamintojams Lietuvoje būtų sudaromos vienodos konkurencinės sąlygos, nustatoma minimali vienoda cukraus pirkimo iš gamyklos kaina, ir jos būtų laikomasi. "Marijampolės cukraus" atstovai klausimo dėl cukraus kvotos padidinimo nekėlė.

Vyriausybės kancleris Robertas Dargis pažymėjo, jog vieno fabriko problemų nereikėtų spręsti pasitelkiant priemones, pažeidžiančias kitų žmonių interesus. Kaip jau skelbta, piketo dalyviams, paralyžiavusiems eismą magistralėje "Via Baltica", Kalvarijos policijos komisariate iškelta baudžiamoji byla.

Kaip pranešė Policijos departamentas, baudžiamoji byla iškelta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį "Grupinių veiksmų, kuriais pažeidžiama viešoji tvarka, organizavimas arba aktyvus dalyvavimas juose".

Žemdirbiai ir cukraus perdirbėjai ketvirtadienį apie vidurdienį visiškai užblokavo kelią Kaunas-Suvalkai prie pat Kalvarijos muitinės posto Lenkijos pasienyje.

Marijampolės žemdirbiai ir cukraus fabriko darbininkai protestuoja prieš jiems nepalankų Vyriausybės sprendimą nenustatyti cukraus fabrikams minimalios savo produkcijos pardavimo kainos.

Toks sprendimas nepalankus Marijampolės cukraus fabrikui, nes labai apsunkina jo konkurenciją su Danijos bendrovės "Danisco Sugar" valdomais dviem Lietuvos cukraus fabrikais, turinčiais didesnę cukraus gamybos kvotą ir todėl galinčiais pigiau parduoti savo produkciją.

"Marijampolės cukraus" gamybos kvota yra 22 tūkst. tonų cukraus, dviejų "Danisco Sugar" valdomų fabrikų ir vieno padalinio kvota - 90 tūkst. tonų. Cukraus gamybos kvotą fabrikams nustato Žemės ūkio ministerija pagal jų gamybos pajėgumus, o bendrą kvotą Lietuvai tvirtina Vyriausybė.

Du šalies cukraus fabrikus - Panevėžio ir Kėdainių - valdo Danijos bendrovė "Danisco Sugar". "Marijampolės cukrų" sanuoja to paties miesto trąšų bendrovė "Arvi". Pastaroji Suvalkijos žemdirbių protesto akcija nėra pirmoji - panašią jie buvo surengę ir pernai kovą.

Tarptautinę magistralę "Via Baltica" pernai žemdirbiai pradėjo blokuoti kovo 17 dieną ir iš ten nesitraukė iki kovo 30 dienos, kai buvo pasiektas kompromisinis susitarimas su Vyriausybe.

Tuomet Automobilių kelių direkcija paskelbė, jog per neteisėtas žemdirbių blokadas valstybinės reikšmės keliuose buvo padaryta daugiau kaip 148 tūkst. litų nuostolių. Suvalkijos cukrinių runkelių augintojams buvo keliamos administracinės bylos už kelių eismo taisyklių pažeidimus ir skiriamos 100-150 litų baudos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.