aA
Komunistinis Vietnamas ketvirtadienį šiltai sveikino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Šio istorinio vizito metu jis sieks atkurti dvišalius ekonominius ir gynybinius ryšius su viena pagrindinių buvusių Maskvos sąjungininkių šaltojo karo laikais.
Prie prezidento rūmų Hanojuje V. Putinas buvo sutiktas su karine garbės sargyba, gėlių puokšte ir orkestru, kuris sugrojo naująjį Rusijos himną.

"Vietnamo žmonės šiltai sveikina prezidentą Putiną, - pareiškė Vietnamo prezidentas Tran Duc Luongas (Tran Duk Luongas) jų susitikimo pradžioje. - Mes manome, kad šis vizitas yra labai svarbus ir žymi naują etapą tarp Vietnamo ir Rusijos".

Po susitikimo įvykusioje bendroje spaudos konferencijoje V. Putinas pareiškė, kad Vietnamas nori ir gali sau leisti įsigyti naujų rusiškų ginklų.

"Vietnamui reikia ne tik išsaugoti esamus ginklus, nupirktus iš Sovietų Sąjungos ir Rusijos, bet taip pat ir modernių ginklų. Vietnamas nori ir gali sau leisti įsigyti naujų ginklų", - sakė V. Putinas, paklaustas apie tolesnio karinio šalių bendradarbiavimo perspektyvas.

V. Putinas smulkiau nepaaiškino, kokių tipų ginklus Vietnamas norįs įsigyti. Pasak "Reuters", Vietnamo kariuomenė tebėra priklausoma nuo Rusijos ginklų tiekimo.

Per prezidentų susitikimą buvo kalbama ir apie priešraketinės gynybos sistemas. Rusija ir Vietnamas mano, kad jeigu Azijos ir Ramiojo vandenyno regione bus dislokuotos blokų priešraketinės gynybos sistemos, tai pakenks regiono stabilumui.

Prezidentų pasirašytoje Rusijos ir Vietnamo strateginės partnerystės deklaracijoje, kurią V. Putinas pavadino abiejų valstybių politikos "gairėmis XXI amžiui", pažymima, kad itin didelę reikšmę šalys teikia saugumo užtikrinimui ir pasitikėjimo stiprinimui Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

"Šalys vadovaujasi tuo, kad jeigu šiame regione bus dislokuotos uždaros blokų priešraketinės gynybos sistemos, tai gali turėti neigiamos įtakos regiono stabilumui bei saugumui ir paskatinti naujas ginklavimosi varžybas", - pabrėžiama deklaracijoje.

Rusijos prezidentas pranešė, kad per derybas su Vietnamo prezidentu buvo sutarta plėsti ekonominį bendradarbiavimą, ypač energetikos srityje.

V. Putino nuomone, Vietnamas taip pat gali būti patrauklus Rusijos turistams, be to, būtina toliau plėtoti abiejų šalių atskirų regionų bendradarbiavimą, taip pat išsaugoti aukštą bendradarbiavimo lygį švietimo srityje. V. Putinas yra pirmasis Maskvos vadovas, apsilankęs Vietname - vienoje iš nedaugelio likusių komunistinių pasaulio valstybių.

Prieš šį vizitą Rusijos prezidentas lankėsi Pietų Korėjoje, kuri parėmė jo nepritarimą Jungtinių Valstijų planuojamai priešraketinės gynybos sistemai. Panašios paramos V. Putinas gali tikėtis ir Hanojuje, kuris jau išreiškė nepritarimą Amerikos planui. Šios kelionės metu V. Putinas siekia padidinti Rusijos įtaką Azijos regione.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.