aA
Kazachstano Respublikos ambasadorius Rusijoje Adilbekas Džaksibekovas pranešė, kad Kazachstanas planuota tapti ES nare, informuoja RBK. „Ateityje mes norėtume įstoti į ES, bet ne kaip Estija ir Latvija, o kaip lygiateisis partneris“,- teigė diplomatas.
Kazachstanas nori tapti lygiateise ES nare
© Reuters/Scanpix
Kaip teigia A. Džaksibekovas, Kazachstanas bus „savipakankamas regionas“ Europoje. Ambasadoriaus nuomone, respublikos integracija į ES nepakenks jos santykiams su Rusijos Federacija.

„Kuo daugiau Kazachstanas turės ryšių ES, tuo naudingiau Rusijai“,- teigė diplomatas.

Ambasadorius daro prielaidą, kad Kazachstanas įstos į ES „ne prie dabartinės valdžios“ (turbūt turėdamas omenyje dabartinę Kazachstano valdžią ir šiuo metu prezidento pareigas einantį Nursultaną Nazarbajevą).

Po to, kai Kazachstanas įstos į ES, A. Džaksibekovo nuomone, ES gali būti pervadinta į „Eurazijos Sąjungą“.

Šiuo metu Kazachstane vykdoma programa „Kelias į Europą“, kurioje matytas bendradarbiavimas tokiose srityse, kaip energetika, transportas ir kultūra. 2010 m. Kazachstanas pirmininkaus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO), jam pirmam iš NVS šalių buvo suteikta tokia teisė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.