aA
Vilniaus apygardos administracinis teismas ketvirtadienį sustabdė buvusio generalinio prokuroro Kazio Pėdnyčios bylos nagrinėjimą dėl atleidimo iš tarnybos ir nutarė kreiptis išaiškinimo į Konstitucinį Teismą (KT).
Kazys Pėdnyčia
Kazys Pėdnyčia
Teismui iškilo abejonių, ar pernai lapkritį Seimo priimtas įstatymas, kuris pakeitė generalinio prokuroro skyrimo tvarką, neprieštarauja Konstitucijai.

Vilniaus apygardos teismo nutartis kreiptis į KT yra neskundžiama. Kreiptis į KT prašė pareiškėjas K. Pėdnyčia. Administracinis teismas nusprendė patenkinti jo prašymą.

"Nutartis skamba įtikinančiai ir ji yra pagrįsta", sakė po teismo posėdžio žurnalistams K. Pėdnyčia. Jo vertinimu, buvo pateikti rimti ir juridiniai argumentai.

Buvęs Generalinės prokuratūros vadovas teismo prašo jo atleidimą pripažinti neteisėtu ir priteisti 12 mėnesių atlyginimų dydžio kompensaciją - 144 826 litus. Dirbdamas generaliniu prokuroru, K. Pėdnyčia kiekvieną mėnesį gaudavo 12 tūkst. 74 litų atlyginimą.

Grąžinamas atgal į ankstesnes pareigas K. Pėdnyčia nesiprašo. K. Pėdnyčia žurnalistams pabrėžė norįs tik, kad teismas konstatuotų, kad jis buvo atleistas neteisėtai ir teigė, kad nereikia sureikšminti piniginės kompensacijos prašymo.

"Seimas ir Prezidentūra daro Konstitucijos pažeidimus - aš noriu, kad tai konstatuotų", sakė buvęs generalinis prokuroras, pridūręs, kad nori užkirsti kelią neteisėtiems precedentams. Jis piktinosi, kad generalinio prokuroro skyrimo tvarka buvo pakeista būtent tam, kad būtų buvę galima atleisti jį iš pareigų.

K. Pėdnyčia mano, jis buvo atleistas iš darbo neįvardijus jo kaltės, priežasčių ir motyvų. K. Pėdnyčia buvo atleistas pernai gruodį, Seimui pakeitus generalinio prokuroro skyrimo tvarką. Generalinei prokuratūrai jis vadovavo beveik 4 metus. Skiriant K. Pėdnyčią, įstatymai numatė, kad jis Generalinei prokuratūrai vadovaus 7 metus.

Praėjusios kadencijos dešiniųjų dominuojamas Seimas pakeitė įstatymą, nustatydamas, kad generalinį prokurorą skiria Seimas parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto teikimu.

Tačiau pernai lapkritį naujasis Seimas priėmė ir prezidentas Valdas Adamkus pasirašė Prokuratūros įstatymo pataisas, pagal kurias šalies vadovui grąžinta teisė skirti generalinį prokurorą.

Prokuratūros įstatymo pataisą savo dekretu pasiūlė prezidentas, tikėdamasis, kad prokuratūra taps stabilesnė ir nepriklausoma nuo vykdomosios valdžios. Naujuoju Generalinės prokuratūros vadovu septynerių metų kadencijai prezidentas yra paskyręs Antaną Klimavičių, kuris ir eina šias pareigas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.