aA
Izraelis rizikuoja netekti arabų valstybių paramos konflikte su Iranu, jei nepasieks pažangos Artimųjų Rytų taikos derybose su palestiniečiais, ketvirtadienį pareiškė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.
Izraelis rizikuoja netekti arabų šalių paramos dėl Irano, įspėja H.Clinton
© Reuters/Scanpix
Balandžio 1 dieną prie Izraelio vyriausybės vairo stojęs Benjaminas Netanyahu nesutinka, kad taikos regione sprendiniu galėtų tapti nepriklausomos Palestinos valstybės įkūrimas, ir nerodo didelio suinteresuotumo vesti derybas su palestiniečiais.

Izraelis laiko Iraną savo pagrindiniu priešininku ir ypač nerimauja dėl Teherano branduolinės programos, kurios tikslas, kaip mano Tel Avivas, yra siekis susikurti branduolinį ginklą.

"Jei santykiuose su Iranu Izraelis nori stiprios paramos, kurios siekia, jis negali likti nuošalyje, kai kalbama apie palestiniečius ir taikos pastangas", - sakė H.Clinton JAV Atstovų Rūmų lėšų skirstymo komiteto nariams.

Šie du dalykai "tiesiogiai susiję", pridūrė H.Clinton.

Arabų šalys "labai nori paremti pačią griežčiausią, kokia įmanoma, poziciją Irano atžvilgiu", sakė valstybės sekretorė.

"Jos mano, kad Izraelio noras vėl užmegzti diskusijas su palestiniečių savivaldos administracija sustiprintų jų pozicijas santykiuose su Iranu", - sakė ji.

Jei taikos derybose bus pasiekta pažanga, "jos rezultatas, kaip mums teigia daug arabų valstybių, bus parama, sustiprinsianti regiono poziciją Irano atžvilgiu", pabrėžė valstybės sekretorė.

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama leido aiškiai suprasti, kad taikos pamatas turi būti sąlygos, išdėstytos į aklavietę patekusiame Izraelio ir palestiniečių taikos proceso kelio gairių plane bei 2007 metų Anapolio susitarime.

Tuo tarpu Izraelio naujos dešiniosios pakraipos vyriausybės užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas sakė, kad Anapolio susitarimas nėra privalomas Izraeliui, tačiau sutiko, kad kelio gairių planas yra taikos proceso pažangos pamatas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.