aA
Valdančiosios koalicijos siekis, kad šalies policijos generalinio komisaro skyrimas būtų patikėtas ne Prezidentui, o Vyriausybei - vidaus reikalų ministrui ir Premjerui, nėra jo inicijuotas, teigia Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovas Raimundas Palaitis. Apskritai ministro įtaka policijos sistemoje yra tik per įstatymų leidybos iniciatyvą, įsitikinęs vidaus reikalų ministras.
R.Palaitis: siekis keisti generalinio komisaro skyrimo tvarką nėra mano iniciatyva
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Pasak R. Palaičio, iki 1999 metų ir buvo tokia tvarka, kai policijos generalinį komisarą skirdavo premjeras arba Vyriausybė vidaus reikalų ministro teikimu. Po to, anot ministro, siekiant, kad policija būtų nepriklausoma nuo politinių vėjų, situacija pasikeitė.

"Generalinį policijos komisarą skiria Prezidentas ir vidaus reikalų ministro įtaka šitoje sistemoje, kur dirba apie 15 tūkst. žmonių, yra tik per įstatymų leidybos iniciatyvą ir nieko daugiau. Visos pertvarkos eina generalinio komisaro įsakymu. Iš tikrųjų tai yra pakankamai savarankiška institucija. Ir kai iš vidaus reikalų ministro reikalauja atsakomybės už policijos veiklą, tai ta atsakomybė, dar sykį sakau, yra ribota", - penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Palaitis.

Eltos paklaustas, kaip vertina valdančiosios koalicijos siekį, kad šalies policijos generalinio komisaro skyrimas būtų patikėtas ne prezidentui, o Vyriausybei, R. Palaitis sakė, kad, matyt, atsižvelgusi į keleto metų senumo įvykius Skuode nuspręsta keisti dabartinę policijos vadovo skyrimo tvarką.

"Valdančioji koalicija, įvertinusi 2007 metų įvykius Skuodo rajone, kai po jų atsistatydino generalinis komisaras ir vidaus reikalų ministras, matyt, nusprendė, kad šiuo metu egzistuojanti tvarka nėra labai gera, ir bandys ją keisti. Bet kaip ir sakiau, čia nėra vidaus reikalų ministro iniciatyva. Čia yra valdančiosios koalicijos iniciatyva", - teigė VRM vadovas.

Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas teigia, kad toks valdančiosios koalicijos ketinimas yra grynai politinis ir jam ne naujiena.

"Dėl savęs pačio tikrai neišgyvenu. O dėl vertinimo, tikrai vertinimų jokių nedarysiu. Tai yra politinis klausimas ir politikų valia spręsti. Seniai žinau, kad yra svarstomas toks klausimas, ir tam jokios reikšmės neteikiu. Čia yra grynai politinis klausimas, šioje diskusijoje mes nedalyvaujame", - prieš porą savaičių žurnalistams sakė policijos vadovas.

V. Telyčėnas patikino, kad kol kas nebuvo kalbėta ir apie jo pakeitimą ar nušalinimą nuo pareigų.

Žiniasklaidos teigimu, jau yra parengtos įstatymų pataisos, numatančios atimti iš šalies vadovo teisę skirti policijos generalinį komisarą. Įstatymo pataisos jau yra pateiktos Vidaus reikalų ministerijai, o paskui, kaip Vyriausybės įstatymo projektas, turėtų keliauti į Seimą.

Nauja policijos vadovo skyrimo tvarka parlamente gali būti patvirtinta jau pavasario sesijos metu.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, policijos generalinį komisarą penkeriems metams skiria Prezidentas.

V. Telyčėnas policijos generalinio komisaro pareigas eina nuo 2008 metų sausio 14 dienos.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.