aA
Lenkijos, Norvegijos ir Lenkijos kuriamas ankstyvojo perspėjimo radiolokatorių tinklas padės NATO šalims ir Rusijai keistis informacija apie potencialiu oro taikinius šių šalių teritorijose, ketvirtadienį pranešė Lenkijos gnybos ministerija.
Lenkija, Norvegija ir Turkija planuoja kurti naują radiolokatorių tinklą
© Scanpix
"Tai trišalė Lenkijos, Norvegijos ir Turkijos iniciatyva", - ministerijos atstovas spaudai Robertas Rochowiczius sakė naujienų agentūrai AFP. Tačiau pareigūnas išsamesnių detalių nepateikė, tik patvirtino, jog šio tinklo štabas bus Varšuvoje.

"Šis centras tikrai bus sukurtas. Mes jį laikome svarbiu elementu bendradarbiaujant su mūsų partneriais Rytuose", - naujienų agentūra PAP citavo Lenkijos gynybos ministrą Bogdaną Klichą, kuris ketvirtadienį kalbėjo rytiniame Bialystoko mieste.

Pasak Lenkijos dienraščio "Dziennik", Varšuvoje veikiantis šio tinklo štabas kaups duomenis, perduodamus iš radiolokatorių bazių Norvegijoje, Lenkijoje ir Turkijoje, o užfiksavus grėsmę keliančių taikinių informuotų apie juos Maskvą.

Rusija savo ruožtu praneštų NATO apie Vakarų šalių gynybiniam aljansui grėsmę galinčius kelti ore skriejančius objektus.

Pasak B.Klicho, šis projektas yra atnaujinto Rusijos ir NATO dialogo , "kuris yra ne vien politinis", pavyzdys.

NATO įšaldė dialogą su Maskva, kuri praeitų metų rugpjūtį pasiuntė savo pajėgas į Gruziją, tačiau kovą NATO šalys nusprendė atnaujinti ryšius su Rusija.

Ketvirtadienį Rusijos ambasadorius prie NATO Dmitrijus Rogozinas paskelbė, kad kitas Aljanso ir Rusijos užsienio reikalų ministrų susitikimas įvyks gegužės 19 dieną Briuselyje.

Čekijos parlamentas trečiadienį neribotam laikui atidėjo balsavimą dėl projekto, pagal kurį šalyje planuota pastatyti JAV radiolokatorių bazę, turėjusią tapti priešraketinės gynybos sistemos dalimi.

Pagal tą patį projektą Lenkijoje buvo planuojama dislokuoti raketų gaudytuvų bateriją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.