aA
Atšilus orams vis daugiau namų neturinčių ir valkataujančių asmenų patraukia į gatves. Po daugiabučių balkonais ar pasirinkę kitą, ne nuošalią vietą, būsto neturintys asmenys čia pasikloja nemenką skudurų mantą ir nakvoja. Kitų žmonių atžvilgiu ne itin maloniai nusiteikę naujakuriai dažnai grūmoja praeiviams, panorusiems mesti žvilgsnį į jų pusę. Negana to, valkatų keliamos orgijos siaubą kelią ne tik mažus vaikus auginantiems tėvams.
Panevėžio centre – benamių orgijos
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)
Vos tik pirmieji saulės spinduliai pradėjo kaitinti žemę šaltuoju sezonu naktis leisdavę daugiabučių laiptinėse, rūsiuose į kiemus pradėjo traukti asocialūs, būsto neturintys asmenys. Iki šiol įvairų šlamštą kūrendavę tiesiog ant medinių grindų, valkatos dabar tai daro ant pievų.

Iš skarmalų po namų balkonais ar medžiais susisukę lizdą šie asmenys neretai užkuria lauželį, susiradę porą tiesiog praeivių akivaizdoje užsiima intymiais reikalais. Gamtinius reikalus taip pat atlieka netoli savo buveinės.

Naujai įkurtose vietose girtauti mėgstantys asmenys primėto nuorūkų, butelių, neretai juos ir sudaužo. Paprašius benamių pasitraukti į nuošalesnę vietą, jie nesibodi pasiūlyti į galvą, akį, neva kaip drįstama drumsti naujakurių ramybę.

Šalia naujo guolio užsikūrę lauželį, pasistatę arbatinį su karštu vandeniu varguoliai gąsdina namų gyventojus, kad koks nelaimėlis nesugalvotų karšto vandens šliūkštelėti į praeivį ar neįsiliepsnotų ugnis.

Miega po balkonais

Į PB redakciją atėjusi ponia Vitalija skundėsi, jog jau beveik mėnesį priešais jos namą, po kitoje gatvės pusėje esančio daugiabučio balkonais, vakarais nakčiai apsistoja keli žmonės. Anot moters, varganai atrodantys asmenys temstant susineša nemažai skudurų. Pasitiesę ant betono skarmalus, įsitaiso ir nakvoja. „Primeta pagalių, medžio šakų, visokių šiukšlių, smirdančių skudurų. Gerai, jei savo buveinę nuo žmonių akių atskiria ilgesniais pagaliais“, – tikino panevėžietė.

Pašnekovė temstant bijanti nešti šiukšles į konteinerius. Mat benamius erzina praeivių žvilgsniai. „Bijau vakarais eiti iki konteinerių. Nors ir nežiūriu į jų pusę, valkatos puola keiksnotis, grūmoja, kartais meta mano pusėn butelį“, – dėsto Vitalija.

Moteris bijanti prie šiukšlių konteinerių susitikti asocialų žmogų: „Neturiu noro prie konteinerių susitikti vargetos. Jie nuolat čia sukiojasi, renka maisto likučius, skudurus ar lengvesnį baldelį. Toks jausmas, kad žmonės specialiai prie konteinerių pastato kėdę ar numeta apiplyšusį drabužį, kad juos susirinktų prie daugiabučio įsikūrę benamiai.“
Miesto centre gyvenanti moteris prisipažino nesuprantanti daugiabučio gyventojų, kurie taikstosi su tokiais vaizdais ir valkatų elgesiu. „Nejau jiems tai patinka, kad niekur nesikreipia, neprašo pagalbos?“ – klausė susirūpinusi panevėžietė.

Pasak moters, nakčiai apsistoję benamiai nuolat girtauja, kelia orgijas, puola žmones. „Kodėl jais niekas nesirūpina? Juk name yra ir mažų vaikų, kuriems tikrai nederėtų klausytis aimanų, keiksmažodžių“, – nuogąstavimus liejo moteris.

Kaltas pirmininkas

Ponia Vitalija prasitarė, esą dėl to, kad po balkonais renkasi benamiai, kaltas senyvo amžiaus namo pirmininkas. „Daugiabučio balkonai apaugę žole, o namo pirmininkas nesirūpina, nerengia talkos aplinkai sutvarkyti“, – aiškino moteris.

Panevėžietės tikinimu, jei žolė būtų nupjauta, problemos neliktų ir valkatos trauktų ieškoti kitos, nuošalesnės, vietos. „Rudenį šalia šių balkonų pati nupjoviau didelius kiečius, tačiau dabar neturiu sveikatos“, – atvirai sakė moteris.

Rūpinasi tvarka

Panevėžio miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vedėjas Kęstutis Slančiauskas PB sakė, jog, gavęs gyventojų skundą, kad po namo balkonais ar kitose vietose apsistoję benamiai teršia teritoriją, degina žolę, skarmalus, mėto butelius bei nuorūkas, iš karto tikrinantis. Anot vedėjo, viešosios tvarkos pažeidėjai perduodami policijos pareigūnams. Jei benamiai nekelia triukšmo, o ramiai snaudžia ar ilsisi, pareigūnai negali priversti jų išeiti. Gali tik pasiūlyti susirasti kitą vietą.

„Mes prižiūrime, nesvarbu, ar tai būtų benamiai, ar kiti žmonės, kad viešoji tvarka nebūtų pažeista. Jei benamiai prišiukšlino daugiabučių namų teritoriją, jos tvarkymu privalo rūpintis patys gyventojai. Jei teritorija priklauso miestui, tuo pasirūpina Panevėžio specialiojo autotransporto bendrovė“, – PB aiškino K.Slančiauskas.

Šiukšlių – pusantro sunkvežimio

Vedėjas tikino šiais metais dar negavęs skundų dėl benamių po daugiabučių balkonais. „Tiesa, keli buvo, kad Danutės ir J.Tilvyčio gatvių apleistuose namuose apsistoję benamiai kelia triukšmą, girtauja. Patikrinus paaiškėjo: tik J.Tilvyčio gatvės apleistame name renkasi valkatos, o Danutės gatvės apleistame name jų pamatyti nepavyko. Gali būti, jog jie renkasi čia tik pernakvoti“, – kalbėjo specialistas.

Pasak vedėjo, pernai dažniausiai būriuotasi Klaipėdos gatvėje, prie „Iki-Stumbro“ prekybos centro, kur yra sandėliukai, senosiose miesto kapinėse, po Vilniaus gatvės daugiabučių balkonais.

Kaip sakė Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vedėjas, praėjusiais metais, po to, kai Klaipėdos gatvėje buvo apsistoję benamiai, specialusis autotransportas išvežė bemaž pusantro sunkvežimio įvairių šiukšlių.

Policijos problema?

Panevėžio policijos budėtojai šaltuoju metų sezonu kone kiekvieną parą gaudavo nepatenkintų gyventojų pranešimų apie laiptinėse ar rūsiuose įsikūrusius benamius. Skambinantieji reikalauja policininkų atvažiuoti, nubausti ir išvaikyti čia nakvojančiuosius.

Jau beveik dešimtmetį Lietuvoje niekas nebegaudo ir prievarta į areštines nebeuždaro benamių. Valkatavimas pažeidimu laikytas tik sovietiniais laikais. Šiais laikais tokių valstybės piliečių už savanoriškai pasirinktą gyvenimo būdą skriausti neleidžia demokratiški įstatymai.

Kiekvienas Lietuvos pilietis turi teisę laisvai pasirinkti gyvenimo būdą. Vieni deda pastangas gyventi švariuose ir tvarkinguose būstuose, kiti dėl įvairių socialinių, ekonominių priežasčių gyvena šiluminėse trasose, rūsiuose ar daugiaaukščių laiptinėse. Ir niekas negali jiems uždrausti taip elgtis.

Įstatymų nepažeidžia

Pasirodo, miegodamas daugiabučio namo laiptinėje ar parke benamis Lietuvos įstatymų nepažeidžia, todėl policininkas už tai nubausti neturi teisės. Pareigūnas gali nebent paprašyti valkatų pasiieškoti kitos vietos nakvynei. Ir tai tik tada, kai savo elgesiu toks Lietuvos pilietis trukdo kitiems gyventojams ir šie prašo policijos pagalbos. Jei niekas į policiją dėl benamio elgesio nesikreipia, policininkams negalima rodyti iniciatyvos ir išvaryti neturinčiojo būsto iš pasirinktos nakvynės vietos.

Blogėjanti ekonominė situacija Lietuvoje policijos pareigūnams kelia vis didesnių rūpesčių. Vaikytis valkatas – betikslis darbas, nes blogėjant gyvenimo sąlygoms ir valstybei lėtai sprendžiant socialines problemas, asocialių asmenų gali atsirasti vis daugiau.

Gyventojams, nenorintiems, kad jų laiptinėse nakvotų valkatos, policijos darbuotojai pataria daugiabučių duryse įsirengti spynas. Tuo labiau kad taip galima išvengti ne tik nepageidaujamų benamių, bet ir butus apvaginėjančių nusikaltėlių vizitų.

„Panevėžio balsas“