aA
Izraelis turi aiškiai įsipareigoti taikos deryboms su palestiniečiams, ir tik tuomet gali tikėtis pagerinti santykius su Europa, ketvirtadienį sakė ES pareigūnė. "Mes manome, kad geri ir pasitikėjimu grindžiami ryšiai su Izraeliu yra svarbūs, kad būtų išgirstas mūsų balsas", - žurnalistams Briuselyje sakė ES išorės ryšių komisarė Benita Ferrero-Waldner.
Europos Sąjunga kol kas nesirengia gerinti ryšių su Izraeliu
© Corbis/Scanpix
"Tačiau nemanome, kad iš tiesų pribrendo laikas pakelti dabartinius santykius į aukštesnį lygį", - pridūrė komisarė.

Praėjusiais metais ES buvo nusprendusi pagerinti santykius su Izraeliu, tačiau tą sumanymą sužlugdė Izraelio puolimas Gazos Ruože.

Sudėtingo taikos proceso ateitis tapo dar neaiškesnė, kai Izraelio premjeru tapo Benjaminas Netanyahu, nepritariantis Palestinos valstybės steigimui.

"Šiuo klausimo tebėra pernelyg daug neaiškumų. Ir mes iš tikrųjų laukiame aiškaus naujos (Izraelio) vyriausybės įsipareigojimo sekti derybų su palestiniečiais", - pažymėjo komisarė.

"Mes tikimės, kad bus nutraukta visa veikla, trukdanti siekti dviejų valstybių tikslo", - pridūrė komisarė, paminėdama lig šiol vykstantį žydų gyvenviečių plėtrą Palestinos teritorijose.

"Izraelis žino, kokių mes turime siūlymų, o mes parodėme gerą valią ir įsipareigojimą stiprinti mūsų ryšius, tačiau manome, kad dabar sprendimą turi priimti Izraelis", - pastebėjo komisarė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.