aA
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) buvusio Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos vado pulkininko Virginijaus Mažuikos, kurį Krašto apsaugos ministerija pripažino supainiojusį viešuosius ir privačius interesus, veiksmuose pažeidimo neįžvelgė.
Komisija tyrimą dėl V.Mažuikos veiksmų atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms nusprendė nutraukti.
VTEK: buvęs karininkas, KAM pripažintas supainiojęs interesus, tarnybinės etikos nepažeidė
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Etikos sargų teigimu, tai padaryta nesant pagrįstų duomenų, jog V.Mažuika, nutraukęs tarnybos santykius Lietuvos kariuomenėje ir nepraėjus vieneriems metams įsidarbinęs Projekto techninės dalies vadovu bendrovėje "Elsis", kuri dalyvavo Lietuvos kariuomenės vykdytuose viešųjų pirkimų konkursuose, pažeidė minėto įstatymo nuostatas.

KAM Generalinės inspekcija vasario pradžioje baigė tarnybinį patikrinimą dėl galimų Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimų.

Patikrinimo metu buvo aiškintasi dėl buvusių Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos vadų pulkininko V.Mažuikos ir pulkininko Giedriaus Vasiliausko galimų Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimų.

Generalinė inspekcija abiem atvejais nustatė minėto įstatymo pažeidimus, tačiau kandangi nei V.Mažuika, nei G.Vasiliauskas jau nebetarnauja Lietuvos kariuomenėje, visa tyrimo medžiaga vertinimui ir tolesniam tyrimui persiųsta VTEK.

Pavedimą atlikti tarnybinį patikrinimą dėl kai kurių Logistikos valdybos pareigūnų veiklos, įskaitant ir Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo galimus pažeidimus, KAM Generalinė inspekcija gavo sausio viduryje ministerijai nusprendus nebesinaudoti Afganistano banko DBA (Development Bank of Afghanistan) paslaugomis ir nepratęsti sutarčių su juo susijusiomis vietos įmonėmis.

Galimai neskaidri ir neteisėta DBA banko ir su juo susijusių vietinių įmonių veikla, anot KAM, buvo pastebėta praėjusių metų pabaigoje. KAM teigimu, šis bankas turi problemų su Afganistano teisėtvarkos institucijomis ir yra įtariamas finansinių dokumentų klastojimu.

Banką ir įmones atlikti darbus Lietuvos vadovaujamai Goro provincijos atkūrimo grupei buvo atrinkusi Lietuvos kariuomenės Logistikos valdyba. Su DBA banku buvo dirbama nuo 2007 metų rudens.

Kariuomenės Jungtinio štabo taip pat buvo parengęs ataskaitą apie Afganistane dislokuotų Lietuvos kariuomenės karinių vienetų 2006-2008 metais vykdytą ūkinę finansinę veiklą. KAM vidaus audito metu buvo nustatyta, kad Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) logistikos ir finansinių operacijų procesuose buvo daug įvairių trūkumų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.