aA
Apklausose pirmaujanti kandidatė į prezidentus eurokomisarė Dalia Grybauskaitė susitikime su rinkėjais užsiminė apie galimybę atsisakyti prezidento atlyginimo arba jį susimažinti perpus. Kiti kandidatai teigia esą už tai, kad prezidento alga būtų mažinama labiau, nei yra siūloma.
Pasak laikraščio "Kauno diena", susitikime su rinkėjais Kaune D.Grybauskaitė sakė esanti pasiryžusi susimažinti atlyginimą perpus arba jo visai atsisakyti.
D.Grybauskaitė užsimena apie prezidento algos atsisakymą, kiti kandidatai - už atlyginimo mažinimą
© DELFI (R.Daukanto pieš.)
"Sutinku, jeigu tapsiu prezidente, susimažinti atlyginimą perpus arba visai jo atsisakyti. Politinis lyderis ir sunkmečiu turi išlikti lyderis", - sakė savarankiškai rinkimuose dalyvaujanti D.Grybauskaitė.

BNS kalbinti kiti kandidatai į prezidentus - Socialdemokratų partijos lyderis ir šios partijos iškeltas Seimo narys Algirdas Butkevičius, Darbo partijos deleguota parlamentarė Loreta Graužinienė ir partijos "Tvarka ir teisingumas" iškeltas Seimo narys Valentinas Mazuronis sakė esą už tai, kad prezidento alga mažėtų labiau, nei yra siūloma dabar.

Pasak A.Butkevičiaus, visiems mažinant atlyginimus prezidentui neturi būti taikoma išimtis.

"Net ir prezidentas turi prisiimti atsakomybę dėl esančios ekonominės situacijos. Jei būtų mano valia, pasisakyčiau, kad prezidentui galima sumažinti didesniu procentiniu dydžiu lyginant su tais, kurie dirba valstybės tarnyboje arba biudžetiniame sektoriuje pagal darbo sutartį. Gal 30 ar 40 proc.", - BNS ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Pareiškimą apie visišką prezidento algos pasisakymą A.Butkevičius pavadino "kalbomis prieš rinkimus".

L.Graužinienė sakė nežadanti visai atsisakyti algos, bet teigė, kad atlyginimo sumažinimas perpus yra visai realus.

"Jeigu atlyginimai mažinami visiems, turi būti mažinami ir prezidentui. Tačiau nemanau, kad prezidentas pats susimažins, atlyginimas mažinamas įstatymu, todėl gal kiek populistiška apie tai šnekėti. Tikrai nežadu rinkėjams, kad atsisakysiu algos, nes tada neturėsiu, iš ko išlaikyti šeimą. Bet sumažinimas perpus yra realus. Ir tada lieka nemaži pinigai, aš tam pritarčiau", - BNS sakė L.Graužinienė.

V.Mazuronis sakė manąs, kad prezidento atlyginimas turi būti mažinamas taip pat, kaip ir kitų aukštus postus užimančių pareigūnų.

"Prezidentui atlyginimai turi būti mažinami lygiai taip pat, kaip ir visiems aukščiausiems šalies pareigūnams - premjerui, teismų atstovams, Seimo nariams. Prezidentui turi galioti tos pačios taisyklės", - BNS sakė V.Mazuronis.

Kalbas apie prezidento atlyginimo atsisakymo kandidatas sakė vertinantis kaip "nerimtas ir nesolidžias".

Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė siūlymui laikinai - iki 2009-ųjų pabaigos - sumažinti prezidento algą. Jei tam pritartų Seimas, dabartinio šalies vadovo alga nuo gegužės 1 dienos sumažės daugiau nei 16 proc. Vietoje paskutinio paskelbto šalies ūkio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VDU) 12 dydžių šalies vadovui būtų nustatyta 10 VDU dydžių - jis gautų ne 27 829, o 23 190 litų.

Naujai išrinktas prezidentas iki metų pabaigos gautų 15 proc. mažesnę algą. Vietoje dabar numatytų valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos 55 bazinių dydžių naujam šalies vadovui būtų nustatyti 47 dydžiai. Jis gautų ne 26 125, o 22 325 litus.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė BNS sakė, jog šiuo metu prezidento atlyginimas "į rankas" siekia apie 21 tūkst. litų.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 17 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.