aA
Parlamentarai, sumažinę politikų bei pareigūnų darbo užmokestį apytiksliai 12 proc., ketvirtadienį pritarė ir aukščiausių kategorijų valstybės tarnautojų algų mažinimui. Darbo užmokestis nuo gegužės 1 d. mažės 15-20 kategorijų valstybės tarnautojams, tačiau šis sumažėjimas bus laikinas ir truks iki 2011 m. Kiek anksčiau valstybės tarnautojų darbo užmokestis jau mažėjo apie 15 proc., mat nuo 490 Lt iki 475 Lt buvo sumažintas bazinės algos dydis, kuris dauginamas iš kiekvienai kategorijai priskiriamo koeficiento.
Nurėžtos aukščiausių kategorijų valstybės tarnautojų algos (atnaujinta)
© DELFI (R.Daukanto pieš.)
Tačiau nuo sausio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo mažesnis (21 proc. ) gyventojų pajamų mokestis (GPM), tas realiai algos nurėžimas buvo kiek mažesnis.

Už valstybės tarnautojų darbo užmokesčio mažinimą ketvirtadienį balsavo 67 Seimo nariai, 2 parlamentarai buvo prieš ir 17 balsuodami susilaikė.

Po įstatymo pakeitimo įsigaliojo tokie aukščiausių kategorijų valstybės tarnautojų darbo užmokesčiai „ant popieriaus“, tačiau be jokių priedų.

KategorijaBuvoYra
153705 Lt3610 Lt
164132,5 Lt3990 Lt
174607,5 Lt4322,5 Lt
185130 Lt4702,5 Lt
195652,5 Lt5082,5 Lt
206175 Lt5415 Lt

Mažėja A.Kubiliaus ir A.Valinsko atlyginimai

Nuo šių metų gegužės mažės ir valstybės politikų atlyginimai. Seimas, priėmęs Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo pataisas, sumažino jiems pareiginės algos koeficientus.
Seimas, priėmęs Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo pataisas, sumažino jiems pareiginės algos koeficientus.

Už tokias įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 86 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 24 parlamentarai.

Pavyzdžiui, Seimo pirmininko, premjero atlyginimo koeficientas sumažės nuo 25,8 iki 22,7, ministro - nuo 23,8 iki 20,94, Seimo nario - nuo 19,4 iki 17,07.

Nuo 16,7 iki 14,7 turėtų sumažėti generalinio prokuroro pareiginės algos koeficientas, nuo 12,9 iki 11,35 sumažės generalinės prokuratūros prokurorų algų koeficientai.

Atlyginimai taip pat mažės Valstybės kontrolieriui, Seimo kontrolieriams, Lygių galimybių ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriams, Žurnalistų etikos inspektoriui ir kitiems pareigūnams.

Parlamentarai taip pat ketino svarstyti algų mažinimą ir teisėjams, tačiau opozicinių socialdemokratų frakcijos prašymu klausimo svarstymas laikinai atidėtas, mat socdemas Julius Sabatauskas nesutinka, kad darbo užmokestis mažėtų ir Konstitucinio Teismo teisėjams. Parlamentaras, be kita ko, įregistravo siūlymą, kuriuo apylinkių teismų teisėjams algos būtų didesnės.

Susitraukusios galimybės

Dėstydamas algų mažinimo motyvus Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas sakė, kad "finansinės galimybės valstybinio sektoriaus smarkiai susitraukusios".

Premjeras Andrius Kubilius kvietė politikus rodyti diržų susiveržimo pavyzdį.

"Čia yra testas visų mūsų ir nuoširdumui ir padorumui", - sakė Vyriausybės vadovas.

Nori progresinių mokesčių

Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas mano, kad pasirinktas ne tas kelias, nes bet koks atlyginimų mažinimas mažina valstybės mokesčių pajamas. Jis kvietė greičiau svarstyti progresinių mokesčių įstatymą. "Tada būtų solidarumas, dabar to solidarumo nėra, diferenciacija tarp atlyginimų yra didelė", - sakė A. Sysas.

"Šitoks mažinimas nei solidarus, nei moralus", - tvirtino socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

Jis apgailestavo, kad Seimo pirmininko, jo pavaduotojų, komitetų pirmininkų atlyginimai mažinami neproporcingi mažai, palyginti su kitų pareigūnų atlyginimu mažinimu.

Atsižvelgiant į pablogėjusią ekonominę ir finansinę šalies situaciją, atlyginimai sumažinti laikinai, tai yra iki 2010 metų pabaigos.

Parlamentinei veiklai ir Seimo Pirmininko reprezentacijai bus skiriama mažiau lėšų

Seimas sumažino išlaidas, skiriamas parlamentinei veiklai, taip pat Seimo Pirmininko reprezentacijai.

Ketvirtadienį parlamentarai priėmė Statuto pataisas, kuriose numatyta nuo 3 vidutinių mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) iki 2 VMDU sumažinti Seimo Pirmininkui reprezentacijos išlaidoms skiriamą sumą. Seimo Pirmininko pavaduotojams reprezentacijos išlaidoms apmokėti kiekvieną mėnesį bus skiriama 0,7 (vietoj 1) VMDU dydžio suma.

Seimo nariams kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai bus skiriama 1,5 (vietoj 1,7) VMDU dydžio suma.

Taip pat mažinamos kompensacijos, skiriamos už naudojimąsi tarnybiniais telefonais. Seimo vadovams, opozicijos lyderiui, komitetų, komisijų pirmininkams ir jų pavaduotojams, pakomitečių pirmininkams, frakcijų seniūnams ir jų pavaduotojams už naudojimąsi tarnybiniais telefonais kiekvieną mėnesį bus kompensuojama 0,2 VMDU dydžio suma.

Už Statuto pataisas vienbalsiai balsavo 89 Seimo nariai.

Jos galios nuo šių metų gegužės 1 d. iki 2010 m. gruodžio 31 d.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.