aA
Įgyvendinus Finansų ministerijos siūlymą, iš Seimo kanceliarijos reikėtų atleisti apie 160 darbuotojų. Tokios perspektyvos kratosi ne tik parlamento klerkai, bet ir politikai, kuriuos jie aptarnauja.
Seimo kanceliarijai gresia atleidimų banga
© DELFI (A.Sarcevičiaus nuotr.)
Seimo kanceliarija skambina pavojaus varpais. Jei Seimo biudžetą teks sumažinti tiek, kiek numatė Vyriausybė - 18,5 mln. litų (iš jų 7,7 mln. litų sudaro darbo užmokesčio fondas), kanceliarijai teks atsisakyti nemažai darbuotojų. Teigiama, kad pirmiausia darbą praras pensinio amžiaus sulaukę asmenys. Trys Seimo darbuotojų interesus ginančios profsąjungos įsitikinusios, kad taupant biudžeto lėšas galima rasti ir kitų rezervų. 

Tuo, kad Vyriausybės pasiūlymas apkarpyti parlamento biudžetą yra realus, vakar suabejojo ir Seimo valdyba. Patikslinti projekte pateiktus skaičius pavesta Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui kartu su kanceliarijos Finansų departamento vadove. Šiandien padėtį žadama svarstyti Seimo kanceliarijos tarybos posėdyje.

Nenori gąsdinti

Seimo kanclerio pavaduotojas Gedeminas Aleksonis LŽ pripažino, kad jei Seimo biudžetas bus sumažintas tiek, kiek numatyta projekte,

teks atleisti dalį kanceliarijos žmonių. Pasak jo, kol nėra galutinių skaičių, nenorima be reikalo gąsdinti žmonių. "Pirmiausia tektų rinktis tuos, kurie jau gauna pensijas ir netekę darbo turės iš ko gyventi", - sakė jis.

Pagal įstatymą valstybės tarnyboje gali dirbti pensinio amžiaus žmonės iki 65 metų. Sulaukus tokio amžiaus tarnyba arba pratęsiama, arba ne. Šiemet Seimo kanceliarijoje tokių žmonių bus keturi, vienam jų sutartis pratęsta iki 2010-ųjų sausio, su kitais greičiausiai bus atsisveikinta. Šiuo metu Seimo kanceliarijoje iš viso dirba 25 pensinio amžiaus asmenys.

Neseniai Seimo kanceliarijai jau teko atsisakyti 18,5 etato. Kai kurie jų buvo laisvi, su kitais darbuotojais pavyko susitarti, kad jie abipusiu susitarimu paliktų tarnybą. Vien dėl šios akcijos planuojama sutaupyti apie 1 mln. litų darbo užmokesčio fondo lėšų. Dar yra 14 laisvų etatų, priklausančių į vaiko auginimo atostogas išėjusiems moterims ir vyrams.

Laukia nemokamos atostogos
Jei Seimo kanceliarija būtų priversta panaikinti kelias dešimtis etatų, anot G.Aleksonio, visiems likusiems darbuotojams tektų nemenkas papildomas krūvis. Veikiausiai reikėtų atsisakyti kai kurių skyrių, galbūt net departamentų. Vicekanclerio teigimu, aktyviai ieškoma ir kitų taupymo būdų. "Manome, kad vasarą, kai Seimas beveik nedirba, būtų galima darbuotojus išleisti ne tik mokamų, bet ir nemokamų atostogų - savaitę ar dvi. Taip išsaugotume daugiau darbo vietų", - sakė jis.

Šiuo metu kanceliarijoje yra 507 valstybės tarnautojai ir dirbantieji pagal darbo sutartis bei 470 politinio (asmeninio) pasitikėjimo tarnautojų.

Vadovausis kodeksu 

Pasak Seimo kanceliarijos darbuotojų profesinės sąjungos komiteto pirmininko Julijaus Glebovo, profsąjunga jau svarstė galimą etatų mažinimą. Jį stebina, kad Seimo kanceliarijos darbo užmokesčio fondas, palyginti su kitomis valstybės institucijomis, mažinamas daugiausia - 30 procentų. J.Glebovas vylėsi, kad Seimas po visų svarstymų vis dėlto nepritars drastiškam lėšų apkarpymui.

"Turėtume ir tam tikrų vidinių rezervų. Galima labiau mažinti kitas kanceliarijos biudžeto išlaidas, o ne darbo užmokesčio fondą", - sakė J.Glebovas. Jam pritarė Seimo kanceliarijos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos komiteto vadovas Vidmondas Vėgelis. "Perskirsčius lėšas galima atsisakyti dalies viešųjų išlaidų", - mano jis.

Pasak V.Vėgelio, Seimo profsąjungos su darbdaviu nėra pasirašiusios kolektyvinės sutarties, todėl visi numatomi atleidimai vyks pagal Darbo kodekso, kuris šiuo metu taisomas Seime, nuostatas. "Darbo kodeksas numato tam tikras garantijas priešpensinio amžiaus žmonėms, tačiau atleidžiamiems pensininkams kokių nors ypatumų nėra", - teigė V.Vėgelis. Anot jo, jei atleidžiamieji manys, kad jų teisės pažeidžiamos, profsąjungos pasirengusios juos ginti. Abu profsąjungų lyderiai mano, kad nemokamos atostogos - kraštutinė priemonė. Ji galima, jei nebėra kitų būdų.

Nurodė perskaičiuoti

"Jei tai, ką pasiūlė Finansų ministerija, būtų įgyvendinta, iš kanceliarijos reikėtų atleisti apie 160 žmonių", - LŽ sakė Seimo pirmininko pavaduotoja Virginija Baltraitienė. Seimo valdyba, vakar svarsčiusi Seimo biudžeto mažinimo klausimą, stebėjosi, kodėl būtent šiai institucijai ketinama nurėžti tokią didelę sumą.

"Atleidus tiek žmonių, nebeliks kam vykdyti kanceliarijai pavestų funkcijų. Juk yra ir tarptautiniai, tarpparlamentiniai reikalai, įstatymų rengimas, kontrolė", - pabrėžė V.Baltraitienė. Jai susidarė įspūdis, kad Finansų ministerija tiesiog aklai apkarpė Seimo biudžetą. Jo išlaidas sumažins ir netrukus planuojami apkarpyti Seimo narių atlyginimai bei kitos parlamentinės veiklos išlaidos.

„Lietuvos žinios“