aA
Pirmadienį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnų sulaikytiems ir į areštinę Vilniuje uždarytiems Panevėžio apskrities viršininko pavaduotojui Vidui Balakauskui ir verslininkui Gyčiui Vyšniauskui antradienį buvo pareikšti įtarimai dėl suklastoto dokumento panaudojimo ir kėsinimosi sukčiauti įsigyjant didelės vertės svetimą turtą. Vakar Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroro Dainiaus Baraniūno sprendimu, įtariamiesiems skirta kardomoji priemonė – po 20 tūkstančių litų piniginis užstatas. Prokuroro teigimu, nušalinti V.Balakauską nuo valdiško darbo nėra pagrindo.
V.Balakauskas paleistas už užstatą
© "Panevėžio balsas"
Į FNTT pareigūnų akiratį V.Balakauskas ir G.Vyšniauskas pateko dėl prieš pusantrų metų įkurtos bendrovės „Bioenergija“, kurios pagrindiniais akcininkais jie yra, veiklos. Verslininkai sumanė statyti termofikacinę elektrinę, naudojančią atinaujinančius energijos išteklius. Iš pradžių susitikime su Miežiškių bendruomene buvo sakyta, kad ketinama statyti gyvulinės kilmės atliekų perdirbimo reaktorių, tačiau pasipriešinus bendruomenei verslininkai pakeitė savo pozicijas, žadėjo kurti šiltnamių ūkį, auginti daržoves ir elektrinėje deginti augalinės kilmės atliekas.

Nepaisant didžiulio Miežiškių, Liūdynės ir aplinkinių kaimų gyventojų pasipriešinimo, bendrovė kreipėsi į Lietuvos verslo paramos agentūrą (LVPA). Projektui iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų buvo prašoma skirti 18 milijonų litų. Kitus projektui reikalingus pinigus – 24 milijonus litų – Panevėžio verslininkai nurodė pasiskolinsiantys iš banko.

Suklastojo pažymą

Projekto vertinimo metu LVPA įtarė, kad bendrovės pateikta banko pažyma apie preliminarų sprendimą dėl 9 milijonų eurų paskolos suteikimo yra suklastota. Netrukus paaiškėjo, kad bankas tokio dokumento nėra išdavęs, todėl buvo kreiptasi į FNTT dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Nors praėjusią savaitę V.Balakauskas dar vaidino nustebusį dėl galimo tyrimo pradžios, šios savaitės įvykiai rodo, kad verslininkui ir politikui gali grėsti iki aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Skirtas užstatas

Vakar tyrimą atliekančios FNTT ir jį kontroliuojančios Generalinės prokuratūros pareigūnai daugiau tyrimo detalių neatskleidė. Pareigūnai kartojo lakonišką frazę – „Vyksta ikiteisminis tyrimas“. Prokuroras D.Baraniūnas PB tepasakė, kad abiem įtariamiesiems skirtas 20 tūkstančių litų užstatas.

Šįryt gal bus darbe

Vakar apskrities viršininkas Viktoras Trofimovas dar kartą patvirtino, kad nei iš FNTT, nei iš prokuratūros, nei iš V.Balakauską į apskrities viršininko pavaduotojus delegavusios Tautos prisikėlimo partijos jokios informacijos ar kokių nors nurodymų negavęs.

Anot apskrities viršininko, jei pavaduotojui skirtas piniginis užstatas ir jis bus sumokėtas, įtariamas valdininkas veikiausiai šįryt jau bus darbe. V.Trofimovo žodžiais, V.Balakauskui pareikšti įtarimai su darbu apskrities administracijoje nesiejami.

Kėdė braška

Beje, PB jau rašė, kad jei pareikšti įtarimai V.Balakauskui pasitvirtins, verslo interesų turintis politikas gali netekti savo pareigų Panevėžio apskrities viršininko administracijoje. Tai patvirtino ir jį į šią kėdę delegavusios Tautos prisikėlimo partijos lyderis bei Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

„Mes vertinome jį kaip profesionalą, galintį dirbti šiame poste, tačiau jei įtarimai pasitvirtins, jis, deja, kaip mūsų deleguotas valdininkas, turės pasitraukti. Labai paprasta“, – paaiškino žiniasklaidai Seimo vadovas.

„Panevėžio balsas“