aA
Seimo pirmininko Arūno Valinsko vadovaujama Tautos prisikėlimo partija (TPP) nusprendė su paneuropine partija „Libertas“ rinkimuose į Europos Parlamentą (EP) nebendradarbiauti. Tai DELFI patvirtino TPP derybininkas, Seimo narys Saulius Stoma. „Dalyvavimas Europos Parlamento rinkimuose atskirai bus geriausia priemonė mūsų partijos autoriteto atstatymui bei tolesniam mūsų tapatybės konstravimui“, - DELFI sakė politikas ir pridūrė, kad „Libertas“ nugvelbė TPP šūkį EP rinkimams „Grąžinkime Europą žmonėms!“.
TPP su „Libertas“ rinkimuose į EP nesibičiuliaus
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)
Tuo tarpu vienas „Libertas“ Lietuvoje keltų kandidatų, buvęs prezidento patarėjas Lauras Bielinis sako tragedijos dėl šio sprendimo nematąs – esą „Libertas“ dėl bendradarbiavimo gali bandyti tartis su kitomis politinėmis jėgomis, o jeigu nepasiseks, tuomet politiniai planai nusikels į ateitį.

Nugvelbė šūkį

Remiantis parlamentaro ir TPP sąrašo vedlio S. Stomos žodžiais, derybos dėl galimo bendradarbiavimo EP rinkimuose su „Libertas“ nutrauktos, nes nerasta visiškai vieningos nuomonės programiniais klausimais. Kokie šie klausimai, S. Stoma nepatikslino. Jo teigimu, yra idėjų, dėl kurių abi partijos sutaria, bet kai kuriais klausimais nuomonės išsiskiria.

„Čia tas pats, kas skiriantis dviems partneriams – kadangi suartėjimas buvo beveik intymus, tai geriau nekalbėti, dėl kokių priežasčių šis išsiskyrimas neįvyko“, - sakė S. Stoma.

DELFI primena, kad „Libertas“ laikoma euroskeptiška partija, kuri kvestionuoja dar neįsigaliojusios Lisabonos sutarties reikalingumą ir daugiau balso norėtų suteikti nacionalinėms valstybėms, o ne europinėms institucijoms.

S. Stoma, be kita ko, pažymėjo, kad „Libertas“ nugvelbė TPP rinkimams sugalvotą šūkį – „Grąžinkime Europą žmonėms!“. „Tarp kitko, savo visai europinei kampanijai jie pasiėmė mūsų šūkį, nes mes bandėm tas programas derinti. Ir jie dabar pasiėmė“, - teigė politikas.

„Libertas“ tinklapyje išties puikuojasi šūkis „It‘s your Europe! Join our movement to take back Europe for the people“ („Europa yra jūsų! Prisijunkite prie mūsų judėjimo ir grąžinkite Europą žmonėms“).

„Mūsų Seimo rinkimų šūkis buvo – „Grąžinkime valstybę žmonėms!“. Dabar yra šūkis – „Grąžinkime Europą Lietuvos žmonėms!“. Tai va, pagrindinis šūkis mūsų yra tapatus, bet mes akcentuojam, kad Europa turėtų būti stipri“, - DELFI aiškino Lietuvos politikas.

L.Bielinis tragedijos nemato

Tuo metu vienas iš dviejų paskelbtų „Libertas“ kandidatų Lietuvoje, buvęs prezidento patarėjas L. Bielinis dėl tokio TPP sprendimo neapgailestauja ir sako, kad veikiausiai gali būti bandoma derėtis su kitomis politinėmis jėgomis, mat pati „Libertas“ nėra registruota Lietuvoje kaip politinė partija, tad savarankiškai rinkimuose dalyvauti negali.

„Jeigu su jais nesusiderėjom, žiūrėsim, ar galima su kitomis partijomis. O jeigu negalima, tai yra taip, kaip yra – nesugebėjom susitarti ir rasto bendrų sąsajų su Lietuvos politinėmis jėgomis. Reiškia, reikės veikti kitais būdais“, - sakė L. Bielinis.

Pasak jo, kiek anksčiau dėl bendro sąrašo buvo kalbama su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD), Liberalų sąjūdžiu ir socialdemokratais, tačiau šios partijos pareiškė turinčios solidžius rinkimų sąrašus ir derėtis atsisakė.

Tuo tarpu su tokiomis politinėmis jėgomis kaip „Frontas“, anot L. Bielinio, „Libertas“ kalbėtis nesutiko, nors „frontininkai“ esą buvo labai suinteresuoti bendradarbiauti.

Pasak buvusio prezidento patarėjo, „Libertas“, galbūt, mėgins registruoti partiją ir Lietuvoje pagal visus veikiančius Lietuvos įstatymus, tačiau tai bus ateityje, kai pavyks suburti patikimų žmonių ratą.

Klausiamas apie savo ateities planus, L. Bielinis nekalba, tačiau patvirtino, kad ketina dalyvauti konkurse užimti docento pareigoms Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute, kur ir šiuo metu dėstytojauja.

TPP sąrašas – minimalus

TPP jau yra patvirtinusi savo rinkimų į EP sąrašą: 1. Saulius Stoma, 2. Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, 3. Nina Barbora Evans, 4. Laimontas Dinius, 5. Rokas Žilinskas, 6. Mečislovas Subelis, 7. Donalda Meiželytė-Svilienė, 8. Ligitas Kernagis, 9. Linas Karalius 10. Arūnė Stirblytė, 11. Kęstutis Rupulevičius, 12. Donatas Bukelis.
Tačiau pradėjus pokalbius dėl bendradarbiavimo su „Libertas“, ketinta į jį „priimti“ ir L. Bielinį bei advokatų kontoros „Sutkienė, Pilkauskas ir partneriai“ vadovaujančią partnerę Eugeniją Sutkienę.

Ši teisininkė, pasak L. Bielinio, derino visus „Libertas“ veiksmus su TPP, nors S. Stoma teigia, kad derinimas vyko ir su kitais „Libertas“ atstovais.

DELFI primena, kad "Libertas" rinkimuose į EP savo kandidatus ketino kelti visose 27 Europos Sąjungos (ES) šalyse. Partija nurodo sieksianti didesnės demokratijos, atskaitomybės ir skaidrumo ES, tačiau kritikų yra vadinama euroskeptikų partija.

Milijonieriaus Declano Ganley įkurtas judėjimas skelbiasi prisidėjęs prie to, kad 2007 m. birželį surengtame referendume Airijoje nepritarta Lisabonos sutarčiai. Tačiau jis pats tvirtina, kad „Libertas“ nėra euroskeptiška - ji esą yra už ES egzistavimą, tačiau už didesnį nacionalinių valstybių vaidmenį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.