aA
Rasa Bubulytė, pirmojo realybės šou „Dangus“ laimėtoja, baigia „eksbitlo“ sero Paulo McCartney’io globojamą Liverpulio scenos menų institutą ir ruošiasi bent metus kitus tęsti muzikinę veiklą užsienyje. Baigiamuoju merginos darbu taps koncertas, kuriame ji su grupe atliks savo sukurtas ir vieną pačios aranžuotą lietuvių liaudies dainą. „Vyšnią“ aukštaičių tarme dainuojančiai Rasai pritars lietuviškai nemokančios britė ir norvegė.
Rasa Bubulytė
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)

Bilietus pardavinėja patys

Šį pavasarį baigiasi tretieji Rasos studijų metai. Galimybę mokytis P. McCartney’io globojamame institute ji gavo nugalėjusi pirmajame realybės šou „Dangus“. Vėliau mergina nusprendė tęsti studijas ir siekti muzikos bakalaurės diplomo.

Kaip ir kiekvieną pavasarį, trečiakursiai turi pademonstruoti dėstytojams, ko išmoko, todėl universitete organizuojamas didžiulis renginys – dvi savaites trunkantis koncertų maratonas. Šiam festivaliui jėgas suvienija ne tik institutą baigiantys žmonės – dainininkai ir muzikantai, apšvietėjai, garso inžinieriai, scenografai, bet ir atlikėjų pasikviesti kiti pagalbininkai.

Koncertai vyksta auditorijoje, vadinamoje P. McCartney’io vardu. Kėdės bus išneštos, tad pasiklausyti ir pasižiūrėti pasirodymų gali susirinkti apie 500 žmonių.

Kas vakarą į sceną kops po tris atlikėjus ar grupes, kiekvienas pasirodymas užtruks po 40 minučių. Anot Rasos, tai, ar studentas sugeba savo pasirodymą baigti per nustatytą laiką, yra vienas iš vertinimo kriterijų. Mat baigiamajame koncerte jiems reikia vadovautis vadinamaisiais industrijos standartais.

Koncertai prasidėjo pirmadienį ir vyks iki pirmųjų gegužės dienų. Rasos pasirodymas suplanuotas balandžio 23 d., 19.30 val. (durys atsidaro 18.30 val., adresu The Liverpool Institute for Performing Arts, Mount Street.)

„Pasirinkę vadinamąją atlikėjo discipliną, muzikos bakalauro studentai dirba kartu su kitų specialybių studentais. Turėjau pati susirasti žmones, su kuriais dirbsiu, - muzikantus, dainininkus, apšvietėjus, scenos dizainerius, garso inžinierius. Pačiai reikia pasirūpinti plakatais, skrajutėmis, bilietų pardavimu ir pan. - DELFI pasakojo Rasa. – Kadangi savo koncerte nusprendžiau naudoti vaizdo projekcijas, turėjau surasti žmogų, kuris jas sukurtų ir „gyvai“ demonstruotų. Gavau patį geriausią apšvietėją, kuris yra dirbęs televizijoje Vokietijoje, - tuo esu labai patenkinta. Visi dirba prie savo projektų, kooperuojasi, kaip kas išmano, vieni kitiems padeda. Aš pati pritarsiu dviem atlikėjoms iš Norvegijos ir Egipto.“

Studentų pasirodymus vertins dėstytojai. Pavyzdžiui, lietuvės koncertą vertins jos dainavimo dėstytojas ir du kiti dėstytojai. Beje, studentai, nors ir turi vadovautis tam tikromis gairėmis, gali patys pasirinkti, kaip ir už ką nori būti vertinamas. Kitaip tariant, besiruošdami baigiamajam darbui studentai dėstytojui nurodo, ką ir kaip planuoja daryti, pasirašo tam tikrą įsipareigojimą ir juo turi vadovautis.

Koncertuose laukiami ne tik trečiakursių dėstytojai ir bendramoksliai, bet ir tėvai, giminaičiai, draugai, Liverpulio gyventojai ir visi, prijaučiantys muzikai. Bilietus už simbolinę 2 svarų kainą pardavinėja patys atlikėjai. Juos taip pat galima įsigyti universitete prieš pat koncertą.

Anot Rasos, bilietus už tokią sumą jie perka iš mokyklos ir paskui platina visiems norintiems. Parduoti bilietus studentai galėtų už bet kokią kainą, o papildomai gauti pinigai liktų jiems. „Bet per daug brangių bilietų nelabai parduosi. Be to, nė vienas nesiekia uždirbti. Toks rinkodaros planas – sulaukti koncerte kuo daugiau žmonių, o bilietai tėra simbolinė procedūra“, - kalbėjo ji.

Mintyse – albumas ir koncertai Lietuvoje

Rasos grupėje, be jos pačios, yra keturi muzikantai, tačiau koncerte prisijungs dar trys atlikėjai, taigi scenoje iš viso bus aštuoni žmonės.

Dauguma jų (gitaristai Snorre Bergerudas ir Bjornas Toras Holmeslandas, bosistas Nilsas Bogenas, būgnininkas Sindre Skeie ir viena pritarianti vokalistė bei klavišininkė Gunhild Kristoffersen) – norvegai, perkusininkas Joshua Jonesas ir kita pritarianti vokalistė Jessica Staveley Taylor – britai. Kartu su Rasa dainuojanti norvegė pernai baigė tą patį universitetą. Vienas gitaristas norvegas, turintis brazilų kraujo, specialiai dėl šio koncerto repeticijų skrido iš Oslo į Liverpulį jau 3 kartus.

Rasa ir jos grupės nariai Gunhild, Snorre, Sindre bei Nilsas susitiko Liverpulyje ir pernai pradėjo groti kartu. Atskirai jie jau yra išleidę 3 albumus ir begalę singlų. Jų atliekama muzika įvairuoja nuo roko ir metalo iki elektronikos ar net klasikos. Dirbdami studijoje ir koncertuodami jie naudoja tik organiškus garsus, sukurtus gyvais instrumentais, nėra jokių „samplų“ ar programavimo.

Pavyzdžiui, dainoje „You Give Me“, kurią Rasa siūlo patiems pirmiems išgirsti DELFI skaitytojams, visi instrumentai buvo įrašyti „gyvai“, o vėliau garsai buvo apdoroti įrašų studijoje. Pasak atlikėjos, tai yra viena linksmesnių jų dainų.

http://g.delfi.lt/m/pc/20090422140448.you_give_me.mp3 Rasos Bubulytės atliekama daina „You Give Me“

Anot Rasos, koncerte skambėsiančios dainos taip pat yra itin skirtingos. Jose skamba ir progresyvaus roko, ir popmuzikos, ir senojo lietuviško folkloro, ir triphopo elementai. Muziką ir tekstus kuria Rasa, aranžuoja gitaristas Snorre, kiti prisideda savo idėjomis. Institute studentams leidžiama kurti ir atlikti kokią tik nori muziką, nera jokiu apribojimu.

Liverpulyje mergina dainuos ir angliškai, ir lietuviškai, todėl jai pritariančios britė bei norvegė turėjo pramokti svetimos kalbos. Negana to, reikėjo mokytis ne vien bendrinės lietuvių kalbos, bet ir aukštačių tarmės. Mat iš Utenos kilusi Rasa atliks savo aranžuotą aukštaitišką dainą „Tarimas puikus! - šypsojosi pašnekovė. – Abi atidžiai įsiklausė į žodžius, išsiaiškino, kaip kurį tarti, esu patenkinta rezultatu.“

Jau šį pavasarį Rasa baigia įrašyti 8 dainas ir gal net išleisti albumą. Nemažai muzikos ir vokalinių partijų jau įrašyta, lieka tik viską sutvarkyti, atlikti suvedimą. Beje, įrašai vyksta institute esančiose studijose, kur stovi brangi ir kokybiška aparatūra.

Mergina džiaugėsi gavusi galimybę dirbti šiose studijose ir mokytis institute, kuris yra vienintelė tokio tipo aukštoji mokykla Didžiojoje Britanijoje. „Čia visi suvienijami bendrai veiklai. Mokydamiesi dirbame taip, kaip reikės dirbti baigus studijas, - pasakojo Rasa. – Sunku būtų tokius dalykus gauti Lietuvoje. Nėra lėšų, niekas tam neskirtų tokių pinigų, nėra specialistų. Net ir muzika, kurią renkiesi klausytis, studijuojant čia pasikeičia. Vyksta nesuskaičiuojama galybė koncertų, dažnai jie būna nemokami ar bilietai kainuoja vos kelis svarus. Visada yra iš ko rinktis. Studijuoti čia patinka. Mano universitetas nėra didelis, renkamos nedidelės grupės, todėl konkursas tarp stojanciuju būna didžiulis.“

Rasa teigė ketinanti likti Didžiojoje Britanijoje dar bent metams. Tačiau ji planuoja jau šį pavasarį ar vasarą atvažiuoti su savo grupe į Lietuvą koncertuoti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.