aA
Kaip priešinga padėtis stovėsenai ant pečių Matsyasana tempia stuburą sprando, krūtinės ir strėnų slankstelių srityje atgal ir plečia krūtinės sritį. Ši padėtis vadinasi žuvis, nes joje plaučiai lengvai pripildomi oro ir dėl to lengviau galima užsiiminėti vandenyje.
Joga_žuvis_1
Poveikis kūnui

Daro judresnę kaklo, krūtinės ir juosmens slankstelių sritį. Sužadina nervus šioje zonoje ir skatina kraujotaką.

Padeda natūraliai masažuoti pečius ir sprandą.

Koreguoja klaidingą pečių padėtį.

Padidina plaučių talpumą.

Praplečia susiaurėjusius kvėpavimo takus.

Palengvina astmą ir kitas kvėpavimo ligas.

Suaktyvina skydliaukę

Stimuliuoja viršutinį smegenų priedą ir konkorežinę liauką

Protinis poveikis

Subalansuoja nuotaikos ir jausmų svyravimus.

Panaikina stresą ir dvasinį neramumą.

Praniškas poveikis

Pristato sprando ir pečių sritims padidintai Prana.

Nuima Prana-blokaviną plaučių,skrandžio ir blužnies meridianuose.

1.Gulint lygiai ant nugaros pėdas ir kojas suglausti. Keliai lieka ištiesti. Plaštakos guli delnais į apačią ant žemės po šlaunimis taip, kad šios gulėtų ant plaštakų.

Joga_žuvis_1

Keliai ištiesti. Kojos suglaustos. Plaštakos guli lygiai vien šalia kitos ant žemės. Alkūnės kaip galima labiau po kūnu. Galva guli ant žemės.

2.Alkūnes sulenkti ir įremti į grindis. Remtis į alkūnes ir jas panaudoti kaip svertą tam, kad pastatytumėte krūtinę į pusiau sėdimą padėtį. Kojų ir sėdynės nepakelti.

Joga_žuvis_2

Krūtinė pakelta. Pėdos suglaustos,bet atpalaiduotos. Keliai lieka ištiesti. Sėdynė guli ant plaštakų. Svoris remiasi į alkūnes.

3. Galvą paguldyti ant sprando, kad viršugalvis gulėtų ant žemės ir krūtinė būtų tempiama. Svoris lieka alkūnėms. Pradedantieji laiko šią padėtį 15 sekundžių ir pamažu ilgina laiką iki maždaug pusantros minutės. Kvėpuokite kiek galite giliau, neforsuodami ir tuo pačiu tempkite tiek krūtinės ląstą, tiek pilvą. Tam, kad išeitumėte iš šios padėties, truputį pakelkite galvą, nugara slyskite žeme ir atsipalaiduokite mirusiojo padėtyje. Pajudinkite pečius, kad dingtų visas įtempimas.

Joga_žuvis_3

Krūtinę ištempti kiek galima aukščiau į viršų. Kvėpavimas gilus ir ritmingas. Kojas laikyti ištiestas. Svoris pagrinde yra ant alkūnių. Viršugalvį paguldyti ant žemės, galvai svorio tenka tik truputį.

Pagrindinis poveikis

Žuvies padėtyje kūno energija pirmiausia nukreipta į prieskydinę liauką, kurios įsikūrusios skydliaukių audinyje, gerklėje. Šitų keturių mažų endokrininių liaukų pagrindinė funkcija yra kontroliuoti ir reguliuoti kalcio kiekį kraujyje ir jo asorbaciją kūne. Kalcis yra svarbus visų raumenų, įskaitant ir širdį, susitraukimui, kraujo krešėjimui, kaulų stiprumui ir formai bei dantų tvirtumui, be to, jis naudingas dantų ėduonies profilaktikai.

Gerklės vaizdas iš nugaros

Joga_žuvis_neteisinga

Plačiai paplitusios klaidos

Pėdos nesuglaustos, o praskėstos į šalis;

Neištiestas kūnas;

Sulenkti keliai;

Vietoj viršugalvio ant žemės guli pakaušis;

Pakeliama sėdynė;

Sulenktos alkūnės;

Vietoj alkūnių svoris tenka galvai ir/arba sprandui;

Neritmingas ir/arba nenatūralus kvėpavimas.

Jogos studija