aA
Prezidentas Valdas Adamkus, antradienį dalyvaudamas Holokausto aukų pagerbimo renginyje Panerių memoriale, išreiškė viltį, kad istorijos pamokos bus svarbios šiuolaikinės demokratinės Lietuvos kartai. V.Adamkus renginyje pabrėžė, kad Holokaustas yra ir Lietuvos skausmas.
V.Adamkus: Holokausto pamokos svarbios šiuolaikinei demokratinei Lietuvai
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
"Netekome Lietuvos žydų, su kuriais šimtmečiais gyvenome kartu, kartu patyrėme mūsų žemę niokojusių okupantų skriaudas, kartu kūrėme teisingesnę ir gražesnę savo valstybę. Gaila, kad šią istorinę mūsų tautų sugyvenimo tradiciją apjuodino tie, kurie sutepė savo sąžinę kolaboruodami su naciais", - prezidento spaudos tarnybos pranešime cituojamas V.Adamkus.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad daug Lietuvos žmonių, rizikuodami savo ir savo šeimų gyvybe, gelbėjo žydus nuo budelių rankos. V.Adamkaus nuomone, šie žmonės jautė pareigą savo gyvenimu skelbti, kad net ir mirties akivaizdoje žmogus turi išlikti žmogumi ir kad tiesos negalima nužudyti.

"Tikiu, kad istorijos pamokos yra svarbios šiuolaikinės demokratinės Lietuvos kartai. Todėl išgyvenusių šia baisią tragediją pareiga, mūsų visų pareiga - siekti, kad pasaulis išgirstų nukentėjusiųjų skausmą, kad tiesa daugiau niekuomet neturėtų vaikščioti šešėliuose, bet net ir sunkiausiomis valandomis ji rastų kelią į mūsų širdis ir ten pasiliktų amžiams", -sakė prezidentas.

V.Adamkaus įsitikinimu, pasaulio Teisuolių gyvenimo istorijos įžiebia viltį, kad drauge pavyks sukurti geresnį ir teisingesnį pasaulį.

"Tvirtai tikiu, kad mes, lietuviai ir žydai, kartu su visais geros valios žmonėmis, padarysime viską, saugodami bendrąsias žmonijos vertybes, puoselėdami unikalų litvakų paveldą ir ugdydami jaunąją kartą savitarpio supratimo dvasia", - sakė V.Adamkus.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo šią tragediją išgyvenę litvakai iš Izraelio, Prancūzijos ir Vokietijos, Izraelio socialinių reikalų ministras Isaacas Hercogas, Izraelio ambasadorius Lietuvai Chen Ivri Apter.

Lietuvoje šią savaitę vieši apie pusšimčio litvakų delegacija, dalyvaujanti renginyje "Gyvųjų maršas 2009", kurio tikslas - suburti užsienio šalyse gyvenančius ir Holokaustą išgyvenusius žydų kilmės asmenis bei pagerbti žuvusiųjų atminimą Lietuvoje.

Kaip BNS sakė renginio organizatorė, Vilniaus žydų asociacijos Izraelyje vadovė Miriam Kantor, tradiciškai Aušvice vykstantį "Gyvųjų maršą" rengti Lietuvoje nuspręsta atsižvelgiant į tai, kad Vilnius šiemet buvo paskelbtas Europos kultūros sostine.

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų parankiniai nužudė daugiau kaip 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų. Iš viso per Holokaustą buvo nužudyta apie 6 mln. žydų tautybės žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.