aA
Baltarusijos valdžios atstovai oficialiai patvirtino, jog balandžio pabaigoje įvyks prezidento Aleksandro Lukašenkos susitikimas su popiežiumi Benediktu XVI. Vizitas į Vatikaną Baltarusijos lyderiui taps „grįžimu į Europą“. Ateistas A. Lukašenka ketina organizuoti Rusijos stačiatikių bažnyčios patriarcho ir Romos popiežiaus susitikimą.
A.Lukašenka susitiks su popiežiumi
© Reuters/Scanpix
Informaciją apie A. Lukašenkos vizitą į Romą ir susitikimą su popiežiumi išplatino naujienų agentūra „BelTA“ su nuoroda į prezidento spaudos tarnybos vadovą Pavlą Liogkiją. Pirmadienį apie tai pranešė Italijos užsienio reikalų ministras Frankas Frattini. Manoma, kad popiežius priims Baltarusijos prezidentą balandžio 26 d. Apaštalų rūmuose.

Pranešimas apie popiežiaus ir Baltarusijos prezidento susitikimą buvo sensacinga žinia. Kelionė į Vatikaną (o taip pat ir į Italiją) A. Lukašenkai bus pirmasis oficialus vizitas į Vakarų Europą po 1995 m., kai lankėsi Prancūzijoje. Iki šiol Baltarusijos lyderiui, kurį dažnai vadino paskutiniuoju komunistų diktatoriumi Europoje, durys į Europą buvo uždarytos. Kartu su kvietimu į „Vakarų partnerystės“ suvažiavimą vizitas į Vatikaną A. Lukašenkai taps „grįžimu į Europą“.

Šis vizitas sensacingas dar ir todėl, kad Baltarusijos valdžios santykiai su šalies katalikų bendruomene pastaruoju metu klostėsi dviprasmiškai. Balandžio 10 d. Maskvoje vykusiame susitikime su patriarchu Kirilu Aleksandru A. Lukašenka pareiškė norą organizuoti Rusijos stačiatikių bažnyčios patriarcho ir Romos popiežiaus susitikimą. Minske kalbama, kad geriausia vieta tokiam susitikimui – Baltarusija, kuri yra „Europos centre, sandūroje tarp stačiatikių ir katalikų, ir yra pakantumo ir tolerancijos įvairioms religijoms salelė“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.