aA
Olandijos žvalgyba antradienį perspėjo, jog didėja užsienio agentų, pirmiausia - Rusijos, Kinijos ir Maroko, šnipinėjimo šalyje pavojus.
"Nyderlandai ir Olandijos piliečiai yra ... patrauklus taikinys užsienio žvalgybos tarnyboms", - sakoma Hagoje paskelbtoje metinėje Bendrosios žvalgybos ir saugumo tarnybos (AIVD) ataskaitoje.
Olandų žvalgyba perspėja dėl užsienio šnipinėjimo
© Corbis/Scanpix
"Slaptos žvalgybinės veiklos keliami pavojai yra dideli ir įvairūs. Slapta kitų šalių veikla Nyderlanduose veikia nacionalinį suverenitetą ir gali pakenkti nacionaliniam saugumui", - pažymima joje.

Olandijos narystė Europos Sąjungoje (ES) ir NATO, taip pat tai, kad šioje šalyje yra įsikūrusios tarptautinės organizacijos, reiškia, kad šalis yra pagrindinis šnipų taikinys, nurodo olandų žvalgybininkai.

AIVD ataskaitoje sakoma, jog Nyderlanduose veikia Rusijos žvalgybos tarnybos, kurios ypač domisi informacija apie NATO, technologijas bei mokslą, gynybos pramonę ir energetiką.

Maroko žvalgybininkai, kai nurodoma, bandė suformuoti Nyderlanduose informatorių tinklą, o Kinija siekė daryti "įtaką politiniams sprendimams" įvairiose srityse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.