aA
Kandidatai į prezidentus kadenciją baigiančio šalies vadovo Valdo Adamkaus metiniame pranešime pasigedo konkretumo ir pasiūlymų politikams. "Pasakyti, kas yra negerai, yra viena, bet nurodyti kelius, kaip reikia daryti ar kodėl nebuvo taip daroma, visiškai nebuvo pažymėta, to norėjosi girdėti", - BNS antradienį sakė Darbo partijos kandidatė parlamentarė Loreta Graužinienė.
Kandidatai į prezidentus V.Adamkaus kalboje pasigedo konkretumo ir pasiūlymų politikams
© A.Solomino nuotr.
Tačiau ji teigė sutinkanti su V.Adamkaus išsakyta pastaba, kad ankstesnė mažumos Vyriausybė, anot jos, "buvo klaida".
Kandidatai į prezidentus V.Adamkaus kalboje pasigedo konkretumo ir pasiūlymų politikams

Partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatas Valentinas Mazuronis pavadino V.Adamkaus kalbą "balsu iš padebesių".

"Šias frazes arba gražius posakius galima pasakyti bet kurios valstybės parlamente - ar Meksikoje, ar Japonijoje. Pasigedau realaus ir konkretaus įvertinimo ir viso laikotarpio, ir visų metų, ypatingai esamos situacijos, pasigedau realių siūlymų arba realios vizijos mūsų valstybei ir ilgalaikiu, ir trumpalaikiu periodu. Girdėjau frazes apie ištikimybę liberalizmui, apie kvietimą atkurti moralią politiką, bet tai balsas iš padebesių", - BNS aiškino V.Mazuronis.

"Jei tai būtų prezidento pranešimas po pirmų prezidentavimo metų, tai galbūt jį būtų galima vertinti vienaip ar kitaip, bet, kaip pats prezidentas pasakė, tai buvo peržvelgimas ne tik už šiuos metus, bet ir už visus 10 metų, kada jis buvo prezidentu, man susidarė įspūdis, kad kalba vadovas, kuris tarsi iš vienos pusės vadovavo valstybei 10 metų, iš kitos pusės joje tarsi ir negyveno", - kalbėjo "tvarkietis".

Kazimira Prunskienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Konkretumo prezidento metiniame pranešime pasigedo ir kandidatė į prezidentes, ekspremjerė Kazimira Prunskienė. "Padėties vertinimas gan platus, galbūt šiek tiek kai kuriuose klausimuose stigo konkretumo, ypač kalbant apie ekonominę krizę ir Vyriausybės atsakomybę už jos nevykusias antikrizines priemones".

Tačiau kandidatė sakė nesutinkanti su prezidento išsakytais teiginiais, leidžiančiais suprasti, jog iš krizės išves laisvos rinkos ekonomika, kaip optimaliausiai veikianti sistema.

"Ne visiškai sutinku su kapitalizmo kaip sistemos apgynimu ta prasme, kad šiandien kalbam apie socialiai orientuotą rinkos ekonomiką. Mano įsitikinimu, krizė parodė, kad ne laisva rinka, o socialiai orientuota rinka turi ateitį", - sakė K.Prunskienė.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis ir šios partijos iškeltas kandidatas Valdemaras Tomaševskis džiaugėsi, kad prezidentas daug dėmesio skyrė moraliniams klausimams, bet sakė pasigedęs minčių, jog vienintelis būdas įveikti moralinį nuosmukį yra tikėjimas.

Kandidatai į prezidentus V.Adamkaus kalboje pasigedo konkretumo ir pasiūlymų politikams
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

"Moralės stoka pas mus iš tikrųjų tampa didžiausia problema ir politikoje, ir net ekonomikoje. Iš kitos pusės, prezidentas šitoje vietoje nepaminėjo, kad visuomenės moralės pagrindas turi būti tikėjimas. Moralės fundamentas Lietuvoje yra krikščionybė. Jeigu mes neauklėsime tinkamai savo naujosios kartos, vaikų, nemokysime jų religijos, tai su morale bus tik blogiau", - BNS antradienį sakė Seimo narys V.Tomaševskis, paraginęs nebijoti "ateistinių grupuočių kritikos".

LLRA vadovo teigimu, V.Adamkus buvo teisus iškeldamas klausimą dėl pernelyg artimų politikos ir verslo ryšių.

"Politinėje santvarkoje pastebimi oligarchinio nomenklatūrinio valdymo bruožai. Tai labai svarbi problema, kad netaptume panašūs į Lotynų Amerikos kraštus", - sakė V.Tomaševskis.

Vertindamas visą V.Adamkaus veiklą, kandidatas sakė, jog "Lietuva turi dėkoti Dievui, kad turėjo sąžiningą prezidentą". Kita vertus, anot V.Tomaševskio, jį nuvylė V.Adamkaus komanda, kurioje buvo nesąžiningų ir nenuoširdžių žmonių.

BNS