aA
Teisingumo ministerija (TM) atsisakė patvirtinti pakeistus Tautos prisikėlimo partijos (TPP) įstatus. Problemų kilo dėl to, kad partijos lyderis, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas atsisakė juos pasirašyti.
Teisingumo ministerija nepatvirtino Tautos prisikėlimo partijos įstatų, nes A.Valinskas jų nepasirašė
© DELFI (R.Daukanto pieš.)
Kaip teigiama TM antradienį išplatintame pranešime, įvertinusi pateiktą naują įstatų redakciją, ministerija konstatavo, kad šie dokumentai neatitinka įstatymų reikalavimų, kadangi juos pasirašė suvažiavimo įgaliotas asmuo, o ne partijos vadovas (Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas - BNS), kaip numatyta Politinių partijų įstatyme.

TPP prezidiumo narys teisininkas Valdemaras Stančikas BNS sakė, kad suvažiavimas buvo įgaliojęs jį pasirašyti visus priimtus dokumentus, tačiau TM mano, kad įstatus privalėjo pasirašyti partijos pirmininkas.

Kita vertus, V.Stančikas patvirtino, kad A.Valinskui siūlyta pasirašyti minėtą dokumentą, bet jis to nepadarė.

"Šioje situacijoje galimi du variantai: pirmas - kad partijos pirmininkas išsprendžia problemą ir pasirašo įstatus, antras - Teisingumo ministerijos argumentą laikyti formaliu ir kreiptis į teismą, prašant įpareigoti ministeriją įregistruoti įstatus", - aiškino TPP atstovas.

Teisingumo ministerijos atsisakymas pavirtinti partijos įstatų atitikimą įstatymų reikalavimams neatima teisės iš naujo pateikti partijos įstatus, patikslintus pagal teisės aktų reikalavimus.

Grąžindama įstatus, Teisingumo ministerija taip pat pateikė ir keletą rekomendacijų šiems įstatams tobulinti.

TPP lyderis A.Valinskas antradienį žurnalistams sakė, kad tai partijos vidaus problema, kuri bus išspręsta.

"Mes tas problemas išsispręsime tikrai ne viešoje erdvėje", - sakė jis.

V.Stančikas antradienį teigė dar negalįs tiksliai pasakyti, kokių padarinių sukels TM atsisakymas registruoti partijos įstatus. Anot jo, partijos viduje esą galima vadovautis neregistruotu dokumentu, bet gali kilti problemų bendraujant su kitomis partijomis, organizacijomis.

TPP teisininkas žadėjo konsultuotis su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininku Zenonu Vaigausku, ar tai netrukdys partijai dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

"Jeigu senuose partijos įstatuose nieko nekalbama apie Europos Parlamento (EP) rinkimus, pagal įstatymą kandidatų sąrašą turi patvirtinti partijos suvažiavimas", - BNS aiškino Z.Vaigauskas.

Kovo viduryje TPP suvažiavimas tai yra padaręs, bet ši partija yra paskelbusi, kad į savo sąrašą, kaip paneuropinės partijos "Libertas" kandidatus, priims buvusį prezidento patarėją Laurą Bielinį, teisininkę Eugeniją Sutkienę. Jų kandidatūrų TPP suvažiavimas netvirtino.

"Problemų gali kilti dėl sąrašo pakeitimų", - sakė Z.Vaigauskas.

TPP įstatai priimti kovo 16 d. suvažiavime bendru sutarimu. Naujajame dokumentu įtvirtinta nauja partijos struktūra. Anksčiau pirmininką ir tarybą teturėjusi TPP, pagal naujus įstatus, išrinko partijos pirmininko pavaduotojus, atsakingąjį sekretorių, prezidiumą, Etikos ir procedūrų, Kontrolės komisijas.

Būtent dėl šių įstatų partijoje buvo kilusi įtampa. Jų nepavyko patvirtinti per vasario pabaigoje rengtą TPP suvažiavimą, teko rengti dar vieną. Naujiesiems įstatams esą nepritaria A.Valinkas ir artimiausi jo bendražygiai.

Partijos savo kandidatų į EP sąrašus VRK gali pateikti iki gegužės 4 d.

Rinkimai į naujos kadencijos 736 vietų EP visoje Europoje vyks 2009 metų birželio pradžioje, Lietuvoje - birželio 7 dieną. Lietuvoje renkama 12 europarlamentarų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.