aA
Pasitarimų dėl naujos Europos saugumo sutarties pradžia gali būti visų euroatlantinių valstybių ir tarptautinių organizacijų forumas, pareiškė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.
D.Medvedevas dėl Europos saugumo norėtų kalbėtis su visomis valstybėmis
© RIA/Scanpix
"Manau, kad tokių pasitarimų dėl saugumo Europoje pradžia galėtų būti aukščiausio lygio forumas, kuriame dalyvautų visos euroatlantinės valstybės ir tarptautinės organizacijos, įskaitant ES, NATO, ESBO, Kolektyvinio saugumo sutarties organizaciją (KSSO), NVS, taip pat regioninės organizacijos ir, suprantama, visos šalys, kurios į pastarąsias įeina", - pareiškė D.Medvedevas, pirmadienį kalbėdamas Helsinkio universitete.

Pasak jo, dabartinės sutartys Europos saugumo neužtikrina, ir tai patvirtina gausios regioninės krizės.

"Būsimoji sutartis, jeigu dėl jos pavyktų susitarti, galėtų būti „Helsinkio sutartis plius", t.y. jau anksčiau sutartų principų patvirtinimas", - sakė D.Medvedevas.

"Manau, kad į sutartį būtų galima įtraukti vieningus mechanizmus kaip išvengti ir sureguliuoti konfliktus taikiomis priemonėmis, pereiti į naują bendradarbiavimo lygį, užkertant kelią kylančioms saugumui grėsmėms", - pareiškė Rusijos prezidentas.

"Mano požiūriu, į būsimą sutartį būtų tikslinga įtraukti ir esminius ginklavimosi kontrolės principus, priemones, kurios stiprintų pasitikėjimą karinėje srityje", - pridūrė D.Medvedevas.

D.Medvedevas taip pat nurodė tris sąlygas, kad pasaulyje būtų nauju lygiu užtikrintas saugumas.

"Pirmiausia, negalima leisti, kad ginklavimasis persikeltų kosmosą. Tai labai svarbi ir sudėtinga tema", - sakė D.Medvedevas Helsinkio universiteto studentams.

"Antra, negalima leisti, kad branduolinės ginkluotės mažinimas būtų kompensuojamas didinant strategines sistemas, apginkluotas įprastais ginklais", - sakė D.Medvedevas.

"Trečia - reikia garantuoti, kad nebūtų galima sukurti vadinamųjų grįžtamųjų branduolinių potencialų", - pažymėjo Rusijos prezidentas.

D.Medvedas taip pat sakė, kad reikia atmesti net galimybę, jog puolamoji strateginė ginkluotė būtų dislokuota už nacionalinės šalies ribų.

"Branduolinis nusiginklavimas šiandien siejamas su pakankamai rimtais lūkesčiais", - pažymėjo D.Medvedevas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.