aA
Seimo Socialdemokratų partijos frakcija šią savaitę ketina parengti interpeliacijos tekstą finansų ministrui Algirdui Šemetai. Pirmadienį spaudos konferencijoje socialdemokratas Seimo narys Vytenis Andriukaitis sakė, kad jau yra parengtas pirmasis projekto variantas, kuris bus teikiamas svarstyti kitoms frakcijoms.
Interpeliacijos A.Šemetai tekstas - jau parengtas (atnaujinta)
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
V. Andriukaičio duomenimis, interpeliaciją turėtų palaikyti frakcija „Tvarka ir teisingumas“, Darbo partijos frakcija. Taip pat tikimasi ir Mišrios parlamentarų grupės palaikymo, kuri dar nori susipažinti su konkrečia medžiaga.

V. Andriukaičio teigimu, šioje medžiagoje bus daug skaičiavimų, daug faktų ir palyginamųjų skaičių.

Parlamentaro teigimu, panikos kurstymas buvo pagrindinis veiksnys, kuris taip smarkiai paveikė visą ekonominę situaciją ir Lietuvai atnešė didžiulių nuostolių.

V. Andriukaitis taip pat kritikavo "naktinę" mokesčių reformą. "Jeigu nebūtų įvykdyta "naktinių" mokesčių reforma, pagal mūsų skaičiavimus tikėtina, kad Lietuvos kritimas nebūtų toks ženklus, kad mažmeninė prekyba būtų maždaug 25 proc. didesnė",- sakė V. Andriukaitis.

Jo nuomone, Finansų ministerija, ko gero, visiškai neužsiima ekonomikos nuosmukio analize.

"Mūsų nepasitikėjimo dokumentas apims teisinę, mokestinę, biudžetinę ir socialinę ekonominę dalį",- sakė V. Andriukatis.

Pats finansų ministras tvirtino, kad opozicija turi teisę kurti „tokius tekstus, kokius jie nori kurti“ ir pabrėžė esąs „pasirengęs viskam“.

„Aš suprantu, kad finansų ministras tokiomis aplinkybėmis yra pats blogiausias ministras. (...) Aš ne kartą minėjau, jeigu aš neturėčiau pasitikėjimo iš valdančiosios koalicijos, tai tikrai aš nesilaikau šios kėdės, manau, kad pateikiu savo žinias, kokias turiu besikonsultuodamas su geriausiais specialistais ir darome tai, ką reikia“, – sakė A. Šemeta.

Jis nesiėmė spėlioti, kokie galėtų būti interpeliacijos rezultatai.

Seimo socialdemokratų ketinimą atstatydinti finansų ministrą A. Šemetą Premjeras Andrius Kubilius vadina "piktdžiugiškai vaikišku" ir socdemams siūlo taip pat prisiimti atsakomybę dėl šalyje kilusio finansinio "gaisro", primena ELTA.

Pasak Ministro Pirmininko A. Kubiliaus, dabar yra toks metas, kai Seimo opozicija rinkėjus bando patraukti interpeliacijomis.

Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad už "finansinį gaisrą" atsakomybę turi jausti ne tik dabartinė, bet ir ankstesnioji Vyriausybė.

Seime prakalbus apie nepasitikėjimo procedūrą finansų ministru A. Šemeta, "tvarkiečiai" sakė, kad būtina atstatydinti ne tik jį, bet ir Vyriausybės vadovą A. Kubilių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.