aA
Valstybinio socialinio draudimo fondas („Sodra“) turėtų atsigauti tik 2012 metais, teigia jos vadovas Mindaugas Mikaila. Jis neatmeta, kad toliau blogėjant ekonomikos padėčiai, gali būti mažinamos ir pensijos bei motinystės pašalpos. Kita vertus, jis teigė jokių projektų apie pensijų mažinimą nei matęs, nei girdėjęs. „Sodros“ vadovas taip pat siūlo bazinę pensiją mokėti iš valstybės biudžeto bei laikinai padidinti mokesčio "Sodrai" dalį sveikatos draudimo sąskaita.
Mindaugas Mikaila
© DELFI
"Net kitų metų antroje pusėje, kai prognozuojama, finansai ir ekonomika pradės atsigauti, "Sodra" pagerėjimo dar nepajus, nes atsigaunantis verslas nepuls investuoti į naujas darbo vietas ir algų didinimą. Tad "Sodra" gaivaus oro gurkšnį, tikėtina, labiau pajus tik 2012 metais", - interviu savaitraščiui "Veidas" sakė "Sodros" direktorius Mindaugas Mikaila.

Jo teigimu, "Sodros" įmokų ir išmokų srautai turi susibalansuoti, tačiau kol kas tai bandoma daryti švelniomis formomis, o kokių prireiks po pusmečio, prognozuoti sudėtinga.

"Bet, manau, prie to teks grįžti. Kol kas Vyriausybė deklaruoja, kad pensijos ir motinystės pašalpos - tabu, tačiau jei ekonominė padėtis dar blogės, gali būti grįžta ir prie šių klausimų. Kalbėjau su Pasaulio banko atstovais. Jie, kaip daugelis užsienio ekspertų, stebisi ilgiausiomis Europoje - net dvejų metų apmokamomis vaiko auginimo atostogomis, nors kitur jos trunka nuo kelių iki keliolikos savaičių", - kalbėjo M.Mikaila.

Kita vertus, jis teigė jokių projektų apie pensijų mažinimą nei matęs, nei girdėjęs: "Kol kas vienintelis pakeitimas - dėl nepriemokų išmokėjimo dirbusiems pensininkams. Šiemet bus mokama pusė priskaičiuotos sumos, bet ne daugiau kaip 830 litų, o likučio mokėjimas perkeliamas į 2010 metus".

M.Mikailos nuomone, bazinė pensija galėtų būti finansuojama iš valstybės biudžeto, o "Sodrai" liktų socialinio draudimo pensijos dalis. Tai, pasak "Sodros" vadovo, būtų sudėtingesnė permaina, bet sunkmečiu būtų geriau, jei valstybės parama "Sodrai" būtų teikiama ne paskolomis, o perėjus prie tiesioginių pensijų išmokų.

"Tai sunkmečiu padėtų greičiau subalansuoti "Sodros" finansus ir nepaliktų šansų gąsdinti jos krachu. Manau, galimas ir laikinas mokesčių proporcijos "Sodrai" bei sveikatos draudimui pakeitimas "Sodros" biudžeto naudai", - kalbėjo M.Mikaila.

"Sodros" vadovas taip pat siūlo peržiūrėti kai kurias išmokas: darbą praradusiam žmogui gavus išeitinę pašalpą, už tą laikotarpį jam nereikėtų mokėti bedarbio pašalpos, sumažinti išmokas gimus dvynukams ar trynukams, motinai mokant tik vieną socialinio draudimo išmoką bei išmokant socialinę paramą.

M.Mikailos teigimu, jau pernai įmokų "Sodrai" pradėjo laiku nemokėti nebe smulkios, o stambios įmonės. Nepaisant to, jog šiuo metu atleidžiamų iš darbo žmonių mažėja, tačiau kartu mažinamos algos ir privačiame, ir valstybiniame sektoriuje, ir "Sodrai" tai kelia didelių rūpesčių, nes įmokos mažėja, sparčiai daugėja skolininkų ir tarp tokių įmonių, kurios niekada nebuvo skolininkų sąraše.

Pirmadienį premjeras Andrius Kubilius tvirtino, kad Vyriausybė neturi planų mažinti pensijas ir motinystės pašalpas.

„Aš galiu pasakyti, kad ne ponas Mikaila tokius sprendimus daro. Mane šiek tiek kartais stebina, kai tiesiog vienos ar kitos administracinės įstaigos vadovai kalba kartais ne visai apgalvotai ir atsakingai bei sukelia visiškai nereikalingo nerimo visuomenėje, kai pati Vyriausybė tokių planų kol kas nesvarsto“, – kalbėjo A. Kubilius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.