aA
Dėl Klaipėdos mero posto kilęs šio miesto liberalų ir socialliberalų konfliktas persimeta ir į kitus miestus bei grasina sugriauti trapią šių partijų valdančiąją koaliciją Seime. Kai kurie Liberalų sąjungos valdybos nariai vakar LŽ prisipažino pasirinkę Šiaulių merės Vidos Stasiūnaitės nuvertimą kaip atsaką į Klaipėdos socialliberalų, "pamynusių partnerystės principus", veiksmus renkant naująjį Klaipėdos vadovą.
Vida Stasiūnaitė
Vida Stasiūnaitė
© "Lietuvos žinios"
  • Kerštas
  • Grėsmė
  • Glaisto
  • Nuojauta

    Kerštas

    LŽ jau rašė, jog uostamiesčio socialliberalai pareiškė neremsią liberalų kandidato į Klaipėdos mero postą, kurį paliko ūkio ministru tapti sutikęs Eugenijus Gentvilas. Socialliberalai ketina balsuoti už centristų pretendentą į merus Rimantą Taraškevičių.

    Galimybė Seimo liberalai vakar LŽ prisipažino svarstą ir kitą keršto socialliberalams galimybę: nuversti Klaipėdos apskričiai vadovaujančią socialliberalę Virginiją Lukošienę. Apskričių vadovus skiria ir atšaukia Vyriausybė. Pasak LŽ šaltinių Liberalų sąjungos valdyboje, nuomonės dėl Klaipėdos apskrities viršininkės nuvertimo labai skiriasi ir pačių partijos narių gretose. Tuo tarpu Seimo Socialliberalų frakcijos seniūnas Gediminas Jakavonis vakar žurnalistams prisipažino, kad liberalams pamėginus nuversti jų atstovus Šiauliuose ir Klaipėdos apskrityje Naujoji sąjunga šiuos veiksmus įvertins kaip labai nedraugiškus.

    Grėsmė

    Vakar Klaipėdos liberalai išplatino pareiškimą žiniasklaidai, kuriame teigiama, jog miestui nuo 1997 metų vadovaujant E.Gentvilui, liberalai stengėsi suvienyti visas politines jėgas miesto labui.

    E.Gentvilą paskyrus šalies ūkio ministru liberalai kandidatu į mero postą iškėlė savo partijos narį Vytautą Grubliauską, tačiau jiems leista suprasti, kad jų frakcijai "vietos prie miesto šturvalo" neliks.

    Pasak Lietuvos liberalų sąjungos Klaipėdos skyriaus tarybos, tokia "kategoriška pozicija yra grėsmė politiniam stabilumui mieste". Liberalai teigia nebiją atsidurti opozicijoje, bet žada "padaryti viską", kad Klaipėdoje "neįsigalėtų viena finansinė grupuotė".

    Jų vertinimu, tokių siekių turi Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija (VLPFK), nes centristų kandidatas 51 metų R.Taraškevičius yra šios korporacijos Statybų departamento direktorius. VLPFK valdybos pirmininkas Antanas Bosas - Klaipėdos miesto tarybos Socialliberalų frakcijos pirmininkas.

    Glaisto

    Liberalų sąjungos valdybos narys Gintaras Steponavičius vakar LŽ neigė Šiaulių merės ir Klaipėdos apskrities viršininkės nuvertimo galimybę.

    "Nemanau, kad toks atkirtis būtų tinkamas problemos sprendimo būdas, - sakė jis. - Žaidimas dar nepraloštas, mes dar daug ką galime padaryti".

    G.Steponavičius pabrėžė, jog iki mero rinkimų Klaipėdoje liberalai mėgins visomis diplomatinėmis priemonėmis pasiekti susitarimą su koalicijos partneriais.

    "Jokiu būdu neišsižadame pretenzijų į Klaipėdos mero postą, - pabrėžė jis. - Toks buvo susitarimas, dėl to ir tarsimės".

    Nuojauta

    Šiaulių miesto tarybos užkulisiuose netyla kalbos, kad valdžioje kažkas turi keistis. Viešų pasiūlymų taryboje dėl interpeliacijos V.Stasiūnaitei dar nebuvo, tačiau užkulisiuose apie tai šnekama vis garsiau.

    "Bet kuris kitas Naujosios sąjungos politikas Šiauliuose jau būtų išvirtęs iš mero kėdės, o V.Stasiūnaitė išsilaikė tik dėl savo dalykinių savybių. Bręstanti interpeliacija - ne dėl jos asmenybės, o todėl, kad tarp merės ir jos partijos kolegų yra ištisa praraja. Likę socialliberalai - atsitiktinai subėgę žmonės. Netgi teoriškai ten nerastum kandidato į merus", - sakė vienas opozicijos atstovų. Iki šiol Šiaulius valdė Naujosios sąjungos, Centro ir LDDP koalicija.