aA
JAV vakarinę Vašingtono valstiją trečiadienį 45 sekundes krėtė galingas, 6,8 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas, padaręs nuostolių mažiausiai už 1 mlrd. JAV dolerių ir privertęs tūkstančius žmonių bėgti į gatves.
Tik per stebuklą kelios valandos po drebėjimo, kuris įvyko 10 val. 54 min. vietos laiku, pranešta vos apie vieną mirusį žmogų - širdies smūgį patyrusią 66 metų moterį iš Sietlo priemiesčio. Anksčiau buvo pranešta, kad žuvusysis yra vyras.

Sietlo pareigūnai informavo, kad vietos ligoninėse gydomi maždaug 25 sužeisti žmonės ir kad keturių būklė sunki. Olimpijos ligoninėse gydomi 35 krintančių nuolaužų sužeisti žmonės.

Šiame JAV regione tai buvo pirmas stiprus žemės drebėjimas nuo 1965 metų balandžio 29 dienos drebėjimo, kurio stiprumas buvo 6,5 balo pagal Richterio skalę. Per 7,1 balo stiprumo 1949-ųjų žemės drebėjimą čia žuvo aštuoni žmonės.

Trečiadienio požeminis smūgis nepaisė žmonių turto ar socialinės padėties - nutraukė "Microsoft" įkūrėjo milijardieriaus Billo Gateso (Bilo Geitso) kalbą, apgadino "Microsoft" ir kavos giganto "Starbucks" būstines, valstijos Kapitolį Olimpijoje ir istorinius pastatus, taip pat sukėlė žemės nuošliaužas, nuvirtusias į Sietlui vandenį tiekiančią upę ir privertė laikinai uždaryti Sietlo oro uostą.

Per žemės drebėjimą taip pat suskilinėjo įžymusis "Boeing" laukas, kuriame kompanija bando savo lėktuvus, nutrūko elektros tiekimas 200 tūkst. žmonių, o nuo Sietlo dangoraižių krito plytos.

JAV geologinių tyrimų tarnybos specialistai nustatė, kad drebėjimo epicentras buvo apie 45 km į pietvakarius nuo Sietlo.

"Microsoft", kuri Sietlo regione turi 20 tūkst. darbuotojų, paskelbė, kad per drebėjimą išdužo trijų kompanijos pastatų langai ir apgadinti jų stogai. Tačiau "Microsoft" atstovas spaudai sakė, kad kompanijos tinklai ir tinklalapiai nenukentėjo ir kad B. Gatesas po drebėjimo toliau sakė savo kalbą.

"Kai viskas nurimo, žmonės sugrįžo ir Billas vėl užlipo ant pakylos tęsti klausimų ir atsakymų susitikimą", - sakė atstovas.

Per drebėjimą 30 žmonių buvo įstrigę Sietlo įžymiojo apžvalgos bokšto "Space Needle" viršūnėje, bet vėliau buvo išgelbėti.

Požeminis smūgis buvo jaučiamas Kanados Britų Kolumbijoje, Oregono valstijoje ir iki pat Solt Leik Sičio, esančio už 1 120 km nuo Sietlo.

Vašingtono valstijos gubernatorius Gary Locke'as (Geris Lokas) paskelbė nepaprastąją padėtį, o nuostolius įvertino milijardais JAV dolerių. Prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) pažadėjo padėti, kiek galės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.