aA
Aukštojo mokslo reformą svarstantis Seimas nesutiko, kad Vilniaus universitetui (VU) būtų suteiktas išskirtinis statusas. Socialdemokratas Juozas Olekas ir liberalcentristas Artūras Melianas pasiūlė, kad į Seimo svarstomą Mokslo ir studijų įstatymo projektą būtų įtraukta nuostata, kuria, atsižvelgiant į istorinę ir dabartinę svarbą Lietuvos visuomenei ir valstybei, VU būtų suteiktas nacionalinio universiteto statusas ir taip užtikrintas jam išskirtinis savarankiškumas ir autonomija mokslo ir studijų proceso organizavimo srityje bei tiesioginė atsiskaitomybė visuomenei.
Seimas nesutiko VU suteikti išskirtinį statusą
© DELFI
Tokią nuostatą palaikė 19 parlamentarų, 12 balsavo prieš, 37 susilaikė. Tam nepritarė ir Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas. Jo pirmininkas Valentinas Stundys tokią komiteto nuomonę pagrindė tuo, kad J. Oleko ir A. Meliano siūloma nuostata esą išskirtinių sąlygų nustatymas keltų įtampą ir iškreiptų sistemą. Pasak V. Stundžio, įstatymu siekiama nustatyti kokybišką konkurenciją.
Seimas nesutiko VU suteikti išskirtinį statusą
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narys Mantas Adomėnas teigė, kad įtvirtinus išskirtines sąlygas VU būtų padaryta meškos paslauga, nes jis nebeturėtų stimulo keistis ir tobulėti.

"Neturėtų būti už gražias akis ar už ilgą istoriją suteikiama privilegijų. Tai turėtų būti siejama tik su aukštojo mokslo kokybe ", - pabrėžė M. Adomėnas.

Tuo tarpu J. Olekas tvirtino, kad išskirtinių sąlygų sudarymas leistų seniausiam šalies universitetui priartėti prie tikslo - turėti universitetą, kuris būtų matomas reitingų viršūnėse.

Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis priminė, kad tokia idėja nėra nauja. "Dar 1992 metais Seimas, svarstydamas ir tvirtindamas universitetų statusą, kalbėjo, kad galėtų kada nors būti suteiktas nacionalinio universiteto statusas. Toks statusas yra suteiktas Operos ir baleto, Dramos teatrams (...). Visiems aišku, kad VU visą laiką buvo visų mūsų reformų vėliavnešys. Tai yra Seimo skola", - sakė V. P. Andriukaitis.

Antradienį Seimo plenariniame posėdyje yra svarstomi parlamentarų pasiūlymai Mokslo ir studijų įstatymo projektui. Svarstomas didžiulis paketas pasiūlymų, susijusių su tam tikromis Mokslo ir studijų įstatymo projekto formuluotėmis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.