aA
Geriausi “Delfi” ir “Veido” portalo skaitytojų komentarai
Kalba netaisyta

Mrx, 2001 02 28 09:18

Pagyvintų rinką, kaipgi. Nereikia maitinti savęs (o gal tik kitų?) iliuzijomis. Taip teigiantys visų pirma galėtų paskaičiuoti, kiek sklypų ar kiek ha žemės tie mistiniai užsieniečiai pirks, koks yra poreikis iš jų pusės, ir sulyginti su dabartiniu rinkos aktyvumu. Šimtoji procento dalis kažin ar būtų tas mūsų trokštamas "rinkos pagyvėjimas", dėl kurio reikėtų keisti įstatymus.

Į žemės ūkį, ar į, tarkim, naujų pramoninių ir komercinių objektų statybą, bet koks užsienietis gali investuoti ir dabar, tik ne kaip privatus, o kaip juridinis asmuo, tiksliau, jo akcininkas ar investuotojas.

Bet čia, kalbant apie rengiamas pataisas, matyt yra svarbesni rekreaciniai ar namų valdos sklypai, kuriuos įsigyti norinčių užsieniečių būtent ir gali būti daugiausiai.

Ir nesvajokime apie danus, švedus ar vokiečius. Bus neatsisakę pilietybės lietuviai-amerikonai, rusai, gal dar lenkai. Plius dar visi kiti, nežinomais keliais atklydę į Lietuvą. Ir, vis dėl to, netgi tada jie nesugebės padaryti didesnės įtakos rinkai. Gal tik turtingesnis rinkos segmentas šiek tiek padidės, ir bus galima parduoti keliais ar keliolika brangesnių sklypų daugiau per metus.

O "tipinių" sklypų rinka nepajus nė menkiausio dvelktelėjimo, nes jų potencialūs pirkėjai/pardavėjai liks tie patys žmonės su tomis pačiomis pajamomis. Sklypų pelningumas koks buvo, toks ir liks, taigi, kainų šuolio irgi nebus. Beje, dėl panašios priežastie nereiktų jo labai tikėtis ir Lietuvai įstojus į ES.

Žemės pardavimas užsieniečiams pagyvintų žemės rinką