aA
Per Lenkijos sostinėje po futbolo rungtynių trečiadienio vakare kilusias muštynes buvo sužeistas 21 policininkas, o pačias rungtynes teko nutraukti. Futbolo aikštėje susimušė keli šimtai paauglių iš Varšuvos ir Poznanės, nors žaidė tik III-iosios lygos komandos. Policija buvo priversta panaudoti ašarines dujas ir vandens patrankas.
Prieš kelias dienas du vaikinai smarkiai apdegė ir nukentėjo dar keturi jaunuoliai, kai kažkas įmetė Molotovo kokteilį į traukinį, kuriame važiavo futbolo aistruoliai.

Visą Lenkiją taip pat sukrėtė žinia apie dviejų abiturientų žūtį Chelmo mieste. Vaikinai sėdėjo kavinėje, kai juos šūviais iš gatvės nušovė iki šiol nenustatytas asmuo.

Vos ne kasdien Lenkijos spaudoje pasirodo pranešimai apie paauglių nusikaltimus. Savaitraštis "Wprost" pažymi, jog nuo 1992 metų nepilnamečių nusikalstamumas Lenkijoje padidėjo 4 kartus. Policijos žiniomis, šalyje veikia maždaug 100 gerai organizuotų paauglių nusikaltėlių gaujų.

1999 metais paaugliai įvykdė 28 žmogžudystes, 11 tūkstančių vagysčių ir plėšimų bei 24 tūkstančius įsibrovimų.

Pastaruoju metu kur kas padaugėjo vadinamųjų gatvės vaikų. Lodzės universiteto Sociologijos instituto duomenimis, gatvėje valkatauja apie 400 tūkstančių neprižiūrimų paauglių. Dauguma jų susideda su suaugusiais nusikaltėliais ir patys tampa nepataisomais recidyvistais.

Ypač aktyviai paaugliai įsitraukia į nelegalią prekybą narkotikais. Pernai policija teismams perdavė beveik 1 000 bylų, iškeltų pagal tokius atvejus.

"Wprost" nuomone, Lenkijos baudžiamajame kodekse turi būti numatytos griežtesnės bausmės nepilnamečiams nusikaltėliams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.