aA
Prezidentas Valdas Adamkus Lietuvos ambasadoriumi Vašingtone paskyrė karjeros diplomatą Vygaudą Ušacką. Dekretą dėl V.Ušacko V.Adamkus pasirašė trečiadienį. V.Ušackas Lietuvai atstovaus ir Meksikoje.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas
© ELTA
Tą pačią dieną šalies vadovas kitu dekretu V.Ušackui suteikė nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus rangą.

Ambasadoriaus pareigas V.Ušackas pradės eiti nuo kito pirmadienio. Šiame poste jis pakeis Stasį Sakalauską, grįžtantį dirbti į Užsienio reikalų ministeriją. Trečiadienį prezidentas susitiko su užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu bei V. Ušacku. Pokalbyje buvo aptarti Lietuvos ambasados ambasados Vašingtone uždaviniai ir tikslai.

Po susitikimo naujasis ambasadorius sakė žurnalistams, kad pristatė prezidentui savo trejų metų veiklos planą, priemones, kuriomis sieks Lietuvos pakvietimo į NATO 2002 metais.

V.Ušackas sakė, kad į šį darbą bus įtraukta ne tik ambasada Vašingtone, bet ir konsulatai Čikagoje bei Niujorke.

Siekiant stiprinti ambasados darbą, šiemet jos veiklai finansuoti planuojama papildomai skirti 1,9 mln. litų.

Už šias lėšas numatoma įsteigti du papildomus etatus Vašingtone bei vieną Niujorke. Pastarąjį postą turėtų užimti buvęs parlamentaras Emanuelis Zingeris. Misijoje prie Jungtinių Tautų reziduosiantis diplomatas dirbtų su JAV žydų bendruomene.

Vienas iš Vašingtone dirbsiančių papildomų diplomatų palaikys santykius su Vidurio Europos šalių, tarp jų ir Lenkijos, išeiviais JAV, o trečiąjį naująjį postą numatoma skirti Lietuvos gynybos atašė padėjėjui.

Už papildomai skiriamas lėšas taip pat bus atnaujintas ambasados kompiuterinis tinkas, rengiami kultūriniai ir reprezentaciniai renginiai.

Praėjusiais metais diplomatinės atstovybės JAV metinis biudžetas buvo beveik 4 mln. litų, ambasadoje Vašingtone jau dirba 9 diplomatai ir keletas techninių darbuotojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.