aA
Tą pačią dieną, kai ilgametis JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentas buvo suimtas dėl šnipinėjimo Maskvai, jis paliko savo šefams rusams šifruotą laišką. Jis rašė žinąs, kad yra įtariamas, sakoma antradienį paskelbtuose teismo dokumentuose.
Robert Hanssen
Robert Hanssen
"Atrodo, kad iš m anęs greitai nebebus didesnės naudos ir man atėjo laikas pasitraukti iš aktyvios tarnybos", - rašoma laiške. Jis pasirašytas "Ramono Garcios" (Ramono Garsijos) slapyvardžiu, kurį naudojo suimtas įtariamas šnipas Robertas Hanssenas (Robertas Hansenas).

"Kažkas pažadino miegantį tigrą. Tikriausiai jūs žinote geriau už mane. Gyvenimas pilnas pakilimų ir nuosmukių", - rašoma laiške, kuris buvo kompiuterio diskelyje.

Įtariamasis rašo, kad buvo paskirtas "į aukštesnes tinginio" pareigas ir dabar jam nėra prieinama FTB kontržvalgybos programos informacija. "Atrodo, tarsi mane bandoma izoliuoti", - rašė agentas.

Sausio mėnesį pradėjęs tirti R. Hansseną, FTB perkėlė jį iš darbo Valstybės departamente į FTB būstinę. Vasario 18 dieną jis buvo suimtas. Prieš tai FTB agentai matė, kaip parke prie savo namų Šiaurės Virdžinijoje jis išmetė paketą su slapta informacija, kurį turėjo paimti rusai.

R. Hanssenas kaltinamas tuo, kad nuo 1985 metų šnipinėjo Maskvai, mainais gavęs 1,4 mln. dolerių grynais ir deimantų, taip pat Rusijos banko sąskaitoje buvo jam padėtų pinigų.

Naujai paskelbtą laišką teismui pateikė kitas FTB agentas Stefanas Pluta. Juo buvo grindžiamas R. Hansseno arešto orderis. Teismo dokumentai buvo viešai paskelbti antradienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.