aA
"Ten (Černokozove) galima rasti viską, ką skaitome apie Stalino laikų koncentracijos stovyklas, viską, ką žinome apie vokiečių stovyklas", sakė A. Babickis, naktį iš Machačkalos grįžęs į Maskvą.

Sausio mėnesį "Laisvės" radijo korespondentas dvi savaites buvo laikomas Černokozovo tardymo izoliatoriuje, įtariant jį dalyvavimu neteisėtuose ginkluotuose būriuose. Vasario pradžioje žurnalistas buvo išmainytas į kelis belaisvius rusų kariškius, ir po to žinių apie jo buvimo vietą nebuvo daugiau kaip mėnesį. Vasario 24 dieną A. Babickį Machačkaloje sulaikė OMONas.

Pažymėjęs, kad pats nebuvo kankinamas ir iš jo nebuvo tyčiojamasi taip, kaip iš kitų, A. Babickis pažymėjo, kad kelių smūgių guminėmis lazdomis Černokozove "negalima palyginti su kankinimais, kuriuos ištisą parą patiria čečėnai - tie, kuriuos įtaria bendradarbiavimu su neteisėtais ginkluotais būriais, arba tie, iš kurių reikia išgauti kokius nors parodymus".

Taip, jo žodžiais, sausio 19 ar 20 dieną "kankino moterį", sausio 21 dieną "kelias valandas kankino vyrą".

"Kankinimų asortimentas buvo pats įvairiausias, - tvirtino A. Babickis. - Sakykim, į mūsų kamerą porą kartų paleido "čeriomuchą" (rus. ašarines dujas)... Tačiau "čeriomucha" - ne pats baisiausias dalykas, patikėkite, mačiau žmones, sumuštus pačiu žvėriškiausiu būdu, su mėlynomis nugaromis".

"Laisvės" korespondento teigimu, tokį Aslambeką Šaripovą iš Katyr Jurto "mušė be perstojo", "mušė planingai: jį iškviesdavo rytą, dieną, vakarą".

Tačiau, A. Babickio žodžiais, "mano išlaisvinimo metu mušimai baigėsi".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.