aA
Seimo nariai, nesutarę dėl akcizų vaisių ir uogų vynui dydžio, nutarė padaryti Akcizų įstatymo pataisų svarstymo pertrauką.
  • Kaltinimai kairiesiems
  • Kovojo dėl teisės kalbėti
  • Opozicija rėkė ir švilpė
  • V.Landsbergis mokė daugumą

    Kaltinimai kairiesiems

    Seimas pritarė daugumai Biudžeto ir finansų komiteto siūlytų pataisų, bet įstrigo balsuodamas dėl konservatorės Rasos Juknevičienės siūlymų priimti mažesnius, nei siūlo Vyriausybė bei Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, akcizus vaisių ir uogų vynui.

    Po kelias valandas trukusių svarstymų bei kelių perbalsavimų Seime taip ir nebuvo sutarta dėl šių pataisų likimo.

    Iš pradžių socialdemokratų ir konservatorių balsais Vyriausybės siūlymas buvo atmestas.

    Tačiau šokiruoti netikėto pralaimėjimo po kelių valandų pertraukos Seimo daugumos atstovai rado išeitį, pareiškę, kad balsuojant buvo padaryta pažeidimų.

    Liberalai tvirtino matę, kaip kairieji balsavo ir už Seimo salėje nesančius savo kolegas. Tačiau valdančiajai daugumai pasiūlius balsuoti iš naujo, kairėje Seimo posėdžių salės pusėje kilo triukšmas.

    Kovojo dėl teisės kalbėti

    Socialdemokratų atstovas Nikolajus Medvedevas, priminęs apie savo parlamentinio darbo patirtį, teigė, kad ir Aukščiausiojoje Taryboje buvo įprasta apie pakartotinį balsavimą pranešti iš anksto.

    "Čia ne Aukščiausioji Taryba", - parlamento senbuviui priminė posėdžio pirmininkas socialliberalas Artūras Skardžius.

    Tuomet kairieji A.Skardžių apkaltino nesuteikus jiems žodžio. "Man, kaip opozicijos lyderiui, žodis turi būti suteiktas be eilės", - savo teises bandė ginti Vytenis Andriukaitis.

    Opozicija rėkė ir švilpė

    Kai, nepaisant opozicijos reikalavimų daryti pertrauką, buvo paskelbta apie pakartotinį balsavimą, Seime jau buvo sunku išgirsti, dėl ko iš viso balsuojama.

    Opozicijos atstovai garsiai diskutavo, laidė replikas ir net švilpė. Nuo jų neatsiliko ir valdančioji Seimo dauguma.

    V.Landsbergis mokė daugumą

    Vėliau žodžio paprašė konservatorius Vytautas Landsbergis: "Jau seniai sėdžiu šitame kambaryje ir norėčiau patarti daugumai nediskredituoti savęs ir mokėti pralaimėti".

    Dar kiek pasiginčiję Seimo nariai nutarė padaryti pertrauką.

    Šias diskusijas alkoholio nevartojantis Seimo narys Stanislovas Buškevičius stebėjo ne salėje, o per parlamento rūmų fojė esančius televizorius: "Bijau, kad nebūčiau siejamas su finansinėmis grupuotėmis ir dabar Seime vykstančiomis jų kovomis".

  • BNS
    Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.