aA
Vienos Baltijos valstybės pakvietimas į NATO yra realus, tačiau šiuo metu nereikėtų spausti NATO valstybių pareikšti savo poziciją. Tai antradienį neeilinės Seimo sesijos plenariniame posėdyje sakė integracijos į NATO politiką koordinuojantis užsienio reikalų viceministras Giedrius Čekuolis.
Lietuva žengia į NATO
Lietuva žengia į NATO
© KAM
Jo teigimu, dabar yra geriausias laikas formuoti Vakarų partnerių nuomonę, nes diskusijos dėl kitos NATO plėtros bangos, nors dar ir ne aukščiausiame lygyje, jau prasidėjo.

G. Čekuolis prognozavo, jog pirmieji ženklai dėl Lietuvos galimybės būti pakviestai į NATO galėtų pasirodyti 2001 metų rudenį-2002 metų žiemą, o 2002 metų pavasarį NATO turės galutinai įvertinti Lietuvos "namų darbus".

Sprendimas dėl NATO plėtros turėtų būti priimtas 2002 metų rudenį Prahoje įvyksiančiame Šiaurės Atlanto Aljanso viršūnių susitikime. G. Čekuolis pažymėjo, jog partneriai Vakaruose kaip stipriąsias Lietuvos puses mini politinių partijų sutarimą dėl narystės ir augančią visuomenės paramą.

Jis dar kartą padėkojo už tai, jog Seimas pritarė šiais metais gynybos išlaidoms skirti 1,95 proc. bendrojo vidaus produkto, o Vyriausybė neseniai dar papildomai skyrė 500 tūkst. litų visuomenės informavimui apie integraciją į NATO.

G. Čekuolio teigimu, visuomenės parama integracijai į NATO per metus laiko išaugo 10 procentų. Jis pažymėjo, jog kovo pradžioje NATO pateiks pažangos ataskaitą apie tai, kaip Lietuva vykdo Narystės veiksmų planą, o kovo pabaigoje Briuselyje įvyks Lietuvos ir devyniolikos NATO valstybių atstovų susitikimas.

Užsienio reikalų viceministras kaip palankų Lietuvai faktorių įvardijo tai, jog Vakarams nebepalieka didelio įspūdžio kategoriški Rusijos prieštaravimai NATO plėtrai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.