aA
Ketvirtadienį akcinės bendrovės "Lietuvos energija" valdyba turėtų nuspręsti, ar Rusijos kompanijos "Inter RAO JES" pasiūlymai dėl lietuviškos elektros energijos eksporto mūsų valstybei yra priimtini.
Lietuvos energija
Lietuvos energija
© "Lietuvos žinios"
  • Savikaina
  • Derasi

    Jeigu bus nuspręsta, kad sąlygos nepriimtinos, neatmetama galimybė, jog derybos nutrūks.

    Vasario pradžioje, kai Lietuva prisidėjo prie Rusijos, Baltarusijos, Latvijos ir Estijos susitarimo dėl lygiagretaus energetikos sistemų darbo, bendrovės "Rusijos bendroji energetikos sistema" valdybos pirmininkas Anatolijus Čiubaisas leido suprasti, kad šis susitarimas padės pradėti derybas ir dėl elektros energijos eksporto.

    Tačiau, neoficialių šaltinių duomenimis, Rusija atsisakytų pirkti ir tiekti elektrą į Kaliningradą, jeigu jos kaina būtų didesnė kaip 4 centai už kilovatvalandę (kWh). Už AB "Lietuvos energija" siūlomą kainą - 4,4 cento - kompanija "Inter RAO JES" elektrą tiektų tik Baltarusijai.

    Savikaina

    Remiantis "Lietuvos energijos" 2000 m. 9 mėnesių ūkinės veiklos apžvalga, elektros eksportas per minėtą laikotarpį į Latviją buvo 441,9, į Estiją - 86,5, į Baltarusiją - 498,7 mln. kWh.

    Šiuo metu su Rusija deramasi dėl didelio kiekio elektros energijos eksporto (neoficialiais duomenimis, 2 mlrd. kWh į Kaliningrado sritį ir 5 mlrd. kWh - į Baltarusiją).

    Per 2000 m. devynis mėnesius elektros energijos gamybos savikaina "Lietuvos energijai" priklausančiose elektrinėse vidutiniškai buvo 14,32 cento už 1 kWh, iš jų 7,06 cento sudarė kuro išlaidos. Iš šiai bendrovei nepriklausančių elektrinių pirktos elektros energijos vidutinė kaina buvo 7,07 cento už 1 kWh, iš Ignalinos atominės elektrinės - 6,68 cento už 1 kWh.

    Jeigu, neoficialiomis žiniomis, "Lietuvos energija" siūlytų Rusijos kompanijai elektros energiją pirkti už 4,4 cento, ši ją sutiktų tiekti tik į Baltarusiją, tačiau ne į Kaliningradą. Jei gandai pasitvirtintų, Lietuva eksportuotų elektros energiją už mažesnę kainą nei jos savikaina, o nuostolius turėtų padengti vidaus vartotojai.

    Derasi

    "Lietuvos energijos" atstovų teigimu, su "Inter RAO JES" ir toliau bus derinamos pastabos dėl eksportuojamos elektros energijos kainos, išskirtinių derybų sąlygų. Turi būti tariamasi ir dėl termino, kada bus tikslinamos naujos elektros energijos eksporto kainos.

    BNS žiniomis, "Lietuvos energijos" Komercijos departamento direktoriaus pavaduotojas Valdas Jurkevičius teigia, jog "iš esmės "Inter RAO JES" sutiko su dviem pastarosiomis bendrovės valdybos pastabomis. Pagal dabartinę jų nuostatą, jeigu būtų pasirašyta ilgalaikė sutartis, "Lietuvos energijai" nebūtų kliudoma dėl elektros eksporto derėtis ir su kitomis bendrovėmis.

    Be to, rusai iš esmės sutinka, kad elektros eksporto kainos būtų peržiūrimos praėjus pusei metų po sutarties pasirašymo". Oficialiai nenurodoma, kokią energijos eksporto kainą siūlo Rusijos bendrovė, tačiau žinoma, jog dėl jos nesutariama.