aA
Antradienį įprastinę Vilniaus Gedimino prospekto rutiną pakeis blynus dalinančių ir dainuojančių persirengėlių šurmulys. Jau dešimtus metus Vilnius švęs pirmąją pavasarį pranašaujančią šventę - Užgavėnes. Šiemet pagrindiniai renginiai vyks ne ant Tauro kalno, kaip pernai, o Gedimino prospekte.
Užgavėnės
Užgavėnės
Priežastis ta pati - pinigų trūkumas. Kaip praėjusią savaitę spaudos konferencijoje pastebėjo Vilniaus etninės veiklos centro vadovė Eglė Plioplienė, etninė kultūra šiemet apskritai varžoma. Antra vertus, situacija gan paradoksali - dar niekada centro seminaruose nedalyvavo tiek žmonių kaip pastaraisiais metais.

Būtent šie lankytojai pagamino apie tris šimtus kaukių, kurios kartu su kitomis dalyvaus šiais metais taip vadinamoje Užgavėnių akcijoje. Nuo 12 iki 17 val. persirengėliai užplūs Gedimino prospektą, kuris tą dieną vadinsis Blynų alėja. Jo skveruose ir aikštėse gros folkloro ansambliai, vilniečiai bus vaišinami blynais.

13 val. savivaldybės aikštėje "Marcėliukės klėtis" ir jos savininkas Vytenis Urba ketina nustebinti visus milžinišku blynu.

Persirengėlių eisena pajudės Blynų alėja 18.30 ir sustos prie Baltojo tilto. Eitynių pabaigoje turėtų būti sudeginta Morė, tačiau šiais metais šventės organizatoriai pasirinko ne tokį tradicinį, bet ne mažiau lietuvišką atsisveikinimo su žiema kelią.

Senoviniu suvalkiečių papročiu Morė bus paskandinta Neryje. Pasak tautosakininkės Gražinos Kadžytės, taip buvo pabrėžiamas laikinumo įspūdis ir supratimas, kad Morė dar sugrįš.

Šventės organizatoriai užsiminė, jog šio ritualo stebėtojų ir dalyvių laukia siurprizai.

Tautosakininkė pabrėžė, kad Užgavėnės - metas prieš ilgą 7 savaičių gavėnios pasninką, todėl jas švęsti būtina. Tai ne tik galimybė iki soties pasilinksminti ir prisivalgyti, bet ir pasijusti visiškai laisvam ir nebijoti būti atpažintam po kauke.

Užgavėnės bus švenčiamos ne tik Gedimino prospekte, bet ir kitose miesto vietose. Jau dešimtus metus jos švenčiamos ir Mokytojų namų kiemelyje. Pasak namų direktorės Zitos Žepnickienės, šis renginys turi savo nuolatinių dalyvių.

"Tai daugiausiai šeimos, kadangi tėvai žino, jog jų atžalos uždarame mūsų kiemelyje gali siausti visiškai saugiai", sakė Z. Žepnickienė. Šiemet ten bus laikomasi kasmetinių tradicijų - vaišinamasi blynais ir arbata, deginama Morė, rengėjai žada įspūdingą Lašininio ir Kanapinio kovą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.